Η Βραζιλία ξεπέρασε τους 2.000 θανάτους από κορωνοϊό σε μία μέρα για πρώτη φορά, καθώς τα επίπεδα των λοιμώξεων στη χώρα αυξάνονται.

Η χώρα έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων από Covid-19 στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εξάπλωση του ιού επιταχύνεται από πιο μεταδοτικές παραλλαγές.

Την Τετάρτη, ο πρώην ηγέτης της χώρας Luiz Inácio Lula da Silva χαρακτήρισε «ηλίθιες» τις αποφάσεις του νυν Προέδρου Jair Bolsonaro. Ο Bolsonaro έχει υποβαθμίσει εξαρχής την απειλή από τον ιό, ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε στους πολίτες της χώρας να «σταματήσουν να κλαψουρίζουν» για τα θύματα της πανδημίας.

Εχθές, η χώρα κατέγραψε 79.876 νέα κρούσματα, τον τρίτο υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από την αρχή της πανδημίας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 270.656, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Αυτό σημαίνει ότι η Βραζιλία μετράει 128 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού – είναι το 11ο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο. Το «ρεκόρ» έχει η Τσεχία με 208 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και ακολουθούν το Βέλγιο (195/100.000), η Σλοβενία (189/100.000) και η Μεγάλη Βρετανία με 188 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins. Συγκριτικά, η Ελλάδα καταγράφει 64 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού εξαιτίας της πανδημίας.

Σε όλη τη Βραζιλία, οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν γεμίσει σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ στις πρωτεύουσες των πολιτειών της χώρας, οι ΜΕΘ έχουν φτάσει σε πάνω από το 90% των δυνατοτήτων τους. Στην πρωτεύουσα της χώρας, την Μπραζίλια, δεν υπάρχουν πλέον ελεύθερες ΜΕΘ, ενώ σε δύο άλλες μεγάλες πόλεις -το Πόρτο Αλέγκρε και το Κάμπο Γκράντε- έχουν υπερβεί τη χωρητικότητά τους.

Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες αποδίδεται στην εξάπλωση μιας εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής του ιού – που ονομάζεται P1 ή απλώς «βραζιλιάνικη» – η οποία πιστεύεται ότι προήλθε από την πόλη Μανάους του Αμαζονίου.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι η παραλλαγή P1 θα μπορούσε να είναι έως και δύο φορές πιο μεταδοτική από την αρχική εκδοχή του ιού. Υποδηλώνουν επίσης ότι η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να μην καλύπτεται από την ανοσία που δημιουργήθηκε σε όσους μολύνθηκαν από την αρχική εκδοχή του ιού. Η πιθανότητα επαναμόλυνσης φαίνεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 25% και 60%.