Ο εθνικός οργανισμός υγείας της Δανίας δήλωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά από περιπτώσεις σχηματισμού θρόμβων αίματος σε ορισμένα άτομα που εμβολιάστηκαν.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποδείξεις για τη σχέση μεταξύ των θρόμβων και του εμβολίου, αλλά ότι ζήτησε από τις περιφερειακές αρχές που είναι υπεύθυνες για το πρόγραμμα εμβολιασμού να σταματήσουν να χρησιμοποιούν προς το παρόν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο οργανισμός είπε ότι θα επανεκτιμήσει την κατάσταση σε συνεννόηση με τον οργανισμό φαρμάκων της χώρας σε δύο εβδομάδες, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν «καλές ενδείξεις ότι το εμβόλιο είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό».

«Είμαστε στη μέση της μεγαλύτερης και σημαντικότερης διάθεσης εμβολίων στην ιστορία της Δανίας», δήλωσε ο Søren Brostrøm, διευθυντής του οργανισμού: «Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε όλα τα εμβόλια που μπορούμε να πάρουμε. Επομένως, δεν είναι εύκολη απόφαση αυτή η παύση. Ακριβώς επειδή εμβολιάζουμε τόσους πολλούς ανθρώπους, πρέπει επίσης να ανταποκριθούμε άμεσα και προσεκτικά όταν γνωρίζουμε πιθανές σοβαρές παρενέργειες. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό προτού μπορέσουμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca».

Ο οργανισμός υγείας δεν ανέφερε πόσες περιπτώσεις θρόμβωσης υπήρξαν, όμως και η Αυστρία σταμάτησε να χρησιμοποιεί μία παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca, όπως και μερικές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Εσθονία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Λιθουανία. Από την άλλη, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να το χρησιμοποιεί κανονικά, ενώ και ο ΕΟΦ διέψευσε φήμες ότι σταματάει η χρήση του στη χώρα μας.

Ο EMA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο της AstraZeneca με τις δύο περιπτώσεις θρόμβωσης στην Αυστρία, προσθέτοντας ότι ο αριθμός περιπτώσεων θρόμβωσης ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο δεν ήταν υψηλότερος από εκείνον στον γενικό πληθυσμό, ενώ συνολικά αφορούν 22 περιπτώσεις μεταξύ των 3 εκατομμυρίων ατόμων που εμβολιάστηκαν.

Περισσότερα από 142.000 άτομα στη Δανία έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβόλιο της AstraZeneca και αυτή η παύση χρήσης του προκαλεί πονοκέφαλο στους υπεύθυνους του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας. Η Δανία έχει ήδη εμβολιάσει με τουλάχιστον μια δόση περίπου το 13% του πληθυσμού της, όντας μία από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. στην ταχύτητα του προγράμματος εμβολιασμού.