Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις που έτρωγαν τακτικά ψάρια είχαν λιγότερες καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια ή να πεθάνουν σε σύγκριση με άτομα με τις ίδιες παθήσεις που δεν έτρωγαν ψάρια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τέσσερις προηγούμενες έρευνες σε συνολικά περισσότερα από 191.000 άτομα από 58 χώρες που απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους. Ωστόσο, δεν βρήκαν οφέλη από την κατανάλωση ψαριών μεταξύ ατόμων χωρίς καρδιακές παθήσεις.

«Υπάρχει ένα σημαντικό προστατευτικό όφελος από την κατανάλωση ψαριών σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις», συνόψισε ο Δρ Andrew Mente, ανώτερος ερευνητής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine και επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Καναδά.

«Αυτή η μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις στις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση ψαριών παγκοσμίως. Δείχνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης ψαριών και ιδιαίτερα των λιπαρών ψαριών σε αγγειακούς ασθενείς μπορεί να παράγει ένα μέτριο καρδιαγγειακό όφελος», σημείωσε.

Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο αυτών που συμπεριλήφθηκαν στη νέα μελέτη είχαν ιστορικό ή υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μεταξύ αυτών, περίπου 51.000 άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριών εβδομαδιαίως είχαν 16% χαμηλότερο ποσοστό σημαντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών, διαγνώσεων καρδιακής ανεπάρκειας και αιφνίδιου θανάτου εξαιτίας καρδιακών προβλημάτων.

Το ποσοστό θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν κατά 18% χαμηλότερο στα άτομα με καρδιακές παθήσεις που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες ψαριών κάθε εβδομάδα σε σύγκριση με εκείνα που δεν το έκαναν. Οι ερευνητές δεν είδαν κανένα πρόσθετο όφελος όταν οι άνθρωποι έτρωγαν τακτικά μεγαλύτερες ποσότητες ψαριών.

Δεδομένου του δυνητικού οφέλους και του περιορισμένου κινδύνου, «νομίζω ότι όλοι πρέπει να στοχεύουν να τρώνε δύο μερίδες ψαριών κάθε εβδομάδα, κατά προτίμηση λιπαρά ψάρια. Αυτό είναι πολύ στέρεο στοιχείο», δήλωσε ο Δρ Dariush Mozaffarian, καρδιολόγος. Λιπαρά ψάρια είναι ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, η ρέγγα και οι σαρδέλες. Αυτά τα είδη περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.