Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο κατά της Covid‑19 που αναπτύχθηκε από την Janssen, θυγατρικής της Johnson & Johnson. Το εμβόλιο έχει ήδη πάρει έγκριση στις ΗΠΑ και είναι το τέταρτο που έχει εγκριθεί από την Ε.Ε., μετά από εκείνα των Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

Της έγκρισης προηγήθηκε η θετική επιστημονική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), η οποία βασίστηκε σε διεξοδική αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου.

Στα πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι ότι απαιτεί μόνο μία δόση και ότι η αποθήκευσή του μπορεί να γίνει σε απλά ψυγεία. Αρκετές χώρες σκέφτονται η χορήγησή του να γίνεται και εκτός εμβολιαστικών κέντρων, ακόμη και σε φαρμακεία.

Η Janssen θα είναι σε θέση να παραδώσει 200 εκατομμύρια του εμβολίου στην Ε.Ε. από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με τη σύμβαση να επιτρέπει και την αγορά επιπλέον 200 εκατομμυρίων δόσεων. Η Ελλάδα αναμένει 1.200.000 εμβόλια που θα αρχίσουν να έρχονται μετά τα μέσα Απριλίου.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε: «Το εμβόλιο της Janssen είναι το τέταρτο εγκεκριμένο εμβόλιο του χαρτοφυλακίου της Ε.Ε. και θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την εκστρατεία εμβολιασμού το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Απαιτεί μόνο μία δόση, η οποία μας φέρνει ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του συλλογικού μας στόχου για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».

Το εμβόλιο Janssen θα χορηγείται σε μία δόση σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω. Όπως και εκείνο της AstraZeneca, βασίζεται σε έναν αδενοϊό, έναν ακίνδυνο ιό που έχει τροποποιηθεί ώστε παραδίδει «οδηγίες» παρόμοιες με του κορωνοϊού. Αυτό επιτρέπει στα κύτταρα του ίδιου του σώματός μας να δημιουργούν την πρωτεΐνη που είναι μοναδική στον SARS-CoV-2, τον νέο κορωνοϊό. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα εν συνεχεία αναγνωρίζει ότι αυτή η μοναδική πρωτεΐνη δεν πρέπει να βρίσκεται στο σώμα και ανταποκρίνεται παράγοντας αντισώματα κατά της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Ο αδενοϊός που υπάρχει στο εμβόλιο δεν μπορεί να αναπαραχθεί και δεν προκαλεί ασθένεια.