Στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του νέου κορωνοϊού στους χώρους εργασίας, το κράτος αναλαμβάνει το κόστος της διενέργειας ελέγχων (rapid tests) σε επιχειρήσεις άνω των 20 υπαλλήλων. Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις όπου λόγω του αριθμού των εργαζομένων προκαλείται αυξημένος συγχρωτισμός του προσωπικού με συνέπεια τον κίνδυνο διασποράς της νόσου Covid-19.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο https://ergasia.testing.gov.gr/#/

Σήμερα πραγματοποιούνται περισσότερα από 45 χιλιάδες τεστ καθημερινά από το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο δείκτης θετικότητας προκύπτει από τα τεστ κορωνοϊού που πραγματοποιούνται καθημερινά στη χώρα.

Στόχος είναι, ενόψει της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην οικονομία και καθώς εξελίσσεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού, αυτός ο αριθμός να αυξηθεί περαιτέρω και να συμπεριληφθεί η παρακολούθηση ασυμπτωματικών εθελοντών στην εθνική στρατηγική. Σημειώνεται ότι η επιλογή των εργαζομένων θα γίνεται πάντοτε αναλόγως των διαθεσίμων τεστ.

Η συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει τους ειδικούς να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για τη μετάδοση του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στους χώρους εργασίας, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και περιορισμό της διασποράς. Μπορεί να βοηθήσει και στη δική mας προστασία με έγκαιρη διάγνωση, αλλά και την προστασία ευάλωτων ατόμων του στενού μας περιβάλλοντος, σε περίπτωση που είμαστε ασυμπτωματικοί φορέας του ιού.

Oι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων άνω των 20 υπαλλήλων θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 (rapid tests) μέχρι και 2 φορές το μήνα.

Μέσω της διασύνδεσης με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» θα γίνεται επαλήθευση ότι πρόκειται για εργαζομένους σε επιχειρήσεις άνω των 20 υπαλλήλων και σε περίπτωση επιτυχούς επαλήθευσης του ΑΦΜ του εργαζομένου θα εμφανίζεται αυτόματα και το ΑΦΜ του εργοδότη.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα πεδία (όνομα, επώνυμο, αριθμός κινητού τηλεφώνου) και θα γίνεται επαλήθευση με αποστολή γραπτού μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο του αιτούντος. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής του, προκειμένου να βρεθεί το κέντρο ελέγχου που τον εξυπηρετεί, και την ηλικία του και θα προχωρεί στην υποβολή του αιτήματος.

Αν είστε εργαζόμενος σε επιχείρηση άνω των 20 υπαλλήλων και θέλετε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα, μπορείτε να συμμετάσχετε με τρόπο απλό και διαφανή, συμπληρώνοντας την ειδική «φόρμα αίτησης δωρεάν ελέγχου για COVID19». Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στην πλατφόρμα testing.gov.gr για όσους εργάζονται σε εταιρείες με λιγότερους από 20 υπαλλήλους.