Ορισμένα κράτη της Ε.Ε. έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να συνδέεται με περιστατικά θρόμβωσης.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι τελευταίες χώρες που ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου, ακολουθώντας την Ιρλανδία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, και τη Βουλγαρία. Εκτός Ε.Ε. τη χρήση του ανέστειλαν η Ταϊλάνδη, η Ισλανδία και το Κονγκό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφεραν ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε τους θρόμβους και οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να εμβολιάζονται με αυτό, επειδή το όφελος από τη χρήση του υπερτερεί του κινδύνου. Σε 17 εκατομμύρια εμβολιασμούς, έχουν αναφερθεί έως τώρα 37 ύποπτα περιστατικά θρόμβωσης.

«Πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναπτύσσουν θρόμβους αίματος ετησίως στην Ε.Ε. για διαφορετικούς λόγους. Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων συνολικά σε εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό», ανέφερε ο EMA σε δήλωσή του.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Emer Cooke πριν από λίγες ώρες τόνισε ότι ο Οργανισμός «αξιολογεί τυχόν σπάνιες παρενέργειες που σχετίζονται με αυτό το εμβόλιο».

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του EMA ερευνά κάθε μεμονωμένο πιθανό ανεπιθύμητο συμβάν, θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να ολοκληρώσει τα συμπεράσματά της και θα ενημερώσει τον EMA σχετικά με το εάν χρειάζεται να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες. Ο EMA θα κάνει ανακοινώσεις αμέσως μετά, πρόσθεσε η Emer Cooke.

«Πρέπει πρώτα να έχουμε τα γεγονότα, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα μέχρι να κάνουμε μια εμπεριστατωμένη επιστημονική ανάλυση. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτές τις αντενδείξεις. Δεν έχουν εμφανιστεί στις κλινικές δοκιμές και δεν αναφέρονται ως γνωστά ή αναμενόμενες παρενέργειες με αυτό το εμβόλιο. Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών συμβάντων συνολικά στους εμβολιασμένους ανθρώπους φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τη διαφορετική προσέγγιση που ακολουθούν τα κράτη της Ε.Ε. στη χρήση των εμβολίων, δήλωσε ότι οι αποφάσεις τους λαμβάνονται στο πλαίσιο των διαθέσιμων πληροφοριών σε εθνικό επίπεδο: «Είναι προνόμιο της χώρας να το κάνει. Είναι δική μας ευθύνη να επικεντρωθούμε στην επιστήμη που σχετίζεται με αυτούς τους κινδύνους και εάν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο».

Η Cooke σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν υποψίες για μια συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων και ότι αυτό αποτελεί επίσης μέρος της έρευνας των εμπειρογνωμόνων του EMA.

Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συνεδρίασε σήμερα το πρωί και αποφάσισε τη συνέχιση χορήγησης του εμβολίου, αφού εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα.

Το βλέμμα όλων πλέον είναι στραμμένο στις ανακοινώσεις που αναμένονται από τον ΕΜΑ την Πέμπτη.