Η παραλλαγή B.1.1.7 του κορωνοϊού, γνωστότερη ως «μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας», είναι μεταξύ 30% και 100% πιο θανατηφόρα από τα προηγούμενα στελέχη του ιού, πιθανώς περίπου 64%, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

«Ο θάνατος από νόσο Covid-19 εξακολουθεί να είναι ένα σπάνιο γεγονός, αλλά η παραλλαγή B.1.1.7 αυξάνει τον κίνδυνο. Σε συνδυασμό με την ικανότητά του να εξαπλώνεται γρήγορα, αυτό κάνει την Β.1.1.7 μια απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», ανέφερε σε δήλωσή του ο Robert Challen, επικεφαλής συγγραφέας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Οι επιδημιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ συνέκριναν τα ποσοστά θανάτων μεταξύ ατόμων που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή και εκείνων που έχουν μολυνθεί με άλλα στελέχη. Διαπίστωσαν ότι η παραλλαγή Β.1.1.7 οδήγησε σε 227 θανάτους σε σχεδόν 55.000 ασθενείς, σε σύγκριση με 141 θανάτους μεταξύ ασθενών που είχαν μολυνθεί από άλλα στελέχη. Οι ερευνητές αντιστοίχισαν τις ομάδες με βάση την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και την τοποθεσία, για να εξαλείψουν όσο το δυνατόν περισσότερες μεταβλητές.

Η διαφορά αντιπροσωπεύει αύξηση των θανάτων από 2,5 σε 4,1 ανά 1.000 περιπτώσεις, έγραψαν οι ερευνητές. Επίσης, περισσότερα άτομα που είχαν θεωρηθεί προηγουμένως χαμηλού κινδύνου νοσηλεύτηκαν με την παραλλαγή B.1.1.7.

«Ο SARS-CoV-2 φαίνεται ότι μπορεί να μεταλλαχθεί γρήγορα και υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι άλλες παραλλαγές θα προκύψουν, οι οποίες θα έχουν αντοχή στα εμβόλια», δήλωσε ο Leon Dannon, ανώτερος συγγραφέας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Στη Μεγάλη Βρετανία, το εθνικό lockdown φαίνεται να μείωσε τη μετάδοση του κορωνοϊού, όπως έγραψαν οι ερευνητές, αλλά η παραλλαγή Β.1.1.7 κατέστησε πιο δύσκολο τον έλεγχο της πανδημίας. Πρόσθεσαν ότι οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα προκύψουν περισσότεροι θάνατοι, ακόμη και αν χρησιμοποιούν τα ίδια πρωτόκολλα και θεραπείες όπως και προηγουμένως.

Πριν από μερικές μέρες, η Moderna ανακοίνωσε ότι χορήγησε τις πρώτες δόσεις τροποποιημένου εμβολίου που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την καταπολέμηση της παραλλαγής B.1.351. Η Moderna παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα δύο διαφορετικών τροποποιημένων εμβολίων μεταξύ 60 ατόμων που έχουν ήδη λάβει το αρχικό εμβόλιο.