Οι ΗΠΑ διατηρούν δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της AstraZeneca σε εγκαταστάσεις παραγωγής, καθώς οι επιστήμονες της χώρας περιμένουν τα δεδομένα κλινικών δοκιμών για να εξετάσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σύμφωνα με τους The New York Times, το οποίο δεν έχει πάρει ακόμη έγκριση χρήσης στη χώρα.

Άλλες χώρες που έχουν εγκρίνει το εμβόλιο AstraZeneca ζητούν τις δόσεις, γεγονός που έχει γίνει θέμα συζήτησης μεταξύ του Λευκού Οίκου και των υπεύθυνων υγείας της χώρας, όπως ανέφερε η εφημερίδα. Μερικοί λένε ότι οι δόσεις θα πρέπει να επιτραπεί να δοθούν σε άλλες χώρες, αλλά μερικές διαφωνούν.

«Κατανοούμε ότι άλλες κυβερνήσεις ενδέχεται να έχουν επικοινωνήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με τη διάθεση δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca και ζητήσαμε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξετάσει προσεκτικά αυτά τα αιτήματα», δήλωσε στην εφημερίδα ο Gonzalo Viña, εκπρόσωπος της AstraZeneca.

Περίπου 30 εκατομμύρια δόσεις έχουν εμφιαλωθεί σε εγκαταστάσεις της AstraZeneca στο Οχάιο, ανέφερε η εφημερίδα, ενώ δεκάδες εκατομμύρια ακόμα θα είναι σύντομα διαθέσιμες και σε μια μονάδα παραγωγής στο Μέριλαντ.

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 70 χώρες, ανέφερε η εταιρεία, αλλά ακόμη δεν έχει υποβληθεί αίτηση για έγκριση από την FDA, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Η εταιρεία ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να παρέχει τις δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μέχρι στιγμής, το αίτημα απορρίφθηκε, όπως ανέφεραν οι The New York Times. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι η κυβέρνηση κρατάει τις δόσεις, ώστε να μπορούν να δοθούν στους Αμερικανούς γρήγορα εάν το εμβόλιο εγκριθεί από την FDA.

«Έχουμε ένα μικρό απόθεμα του εμβολίου της AstraZeneca, οπότε, εάν εγκριθεί, μπορούμε να το διαθέσουμε στον αμερικανικό λαό», δήλωσε ο Jeffrey Zients, συντονιστής απόκρισης στην Covid-19 του Λευκού Οίκου.

Ενώ οι παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στη Μεγάλη Βρετανία γίνονται κανονικά, η εταιρεία έχει αποτύχει να εφοδιάσει τις χώρες της Ε.Ε. με τις προαγορασμένες, συμφωνημένες δόσεις, οι οποίες για το πρώτο τρίμηνο θα φτάσουν μόλις στο 30% όσων είχε υποσχεθεί, ενώ φαίνεται ότι δεν θα ανταποκριθεί ούτε σε εκείνες του δεύτερου τριμήνου.

Η εταιρεία είχε επικαλεστεί ως δικαιολογίες προβλήματα παραγωγής στα δύο εργοστάσιά της σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία είχε υπογράψει πρώτη συμβόλαιο. Τα επιχειρήματα αυτά όμως κατέπεσαν όταν δημοσιεύθηκαν τα συμβόλαια, που αφενός ανέφεραν ότι η Ε.Ε. θα εφοδιαζόταν και από τα εργοστάσια της εταιρείας στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και ότι η Γηραιά Αλβιώνα υπέγραψε μία μέρα μετά την Ε.Ε.