Μετά την καταγραφή χθες 3.456 νέων κρουσμάτων (1.702 στην Αττική, 394 στη Θεσσαλονίκη, 130 στην Αχαΐα, 114 στη Λάρισα), 630 διασωληνωμέων και 56 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όλη η Ελλάδα είναι και πάλι μια Υγειονομική Περιφέρεια, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε ότι «βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της εξέλιξης της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας». Ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων αποτελούν αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα γίνουν άμεσα και στη χείρα βοηθείας του ιδιωτικού τομέα: «Το σύστημα Υγείας είναι ένα, εθνικό: Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., ιδιωτικές Κλινικές, στρατιωτικά Νοσοκομεία. Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους Νομούς και αεροδιακομιδές, με μέριμνα του ΕΚΑΒ.

»Συνολικά, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική, στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες, άλλες 550 κλίνες οι οποίες είναι οι εξής:

»450 non Covid και αναλυτικά,

»Το Hellenic HealthCare Group άλλες 300 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

»Το ΙΑΣΩ Α.Ε. άλλες 100 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

»Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών άλλες 50 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

»Και 100 κλίνες Covid,

»Ο Όμιλος Ευρωκλινικής Αθηνών 60 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

»Ο Όμιλος Βιοϊατρική 40 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

»Προστίθενται δε άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, παραχωρούνται στο ΕΣΥ, δηλαδή, από τις 130 φτάνουμε στις 140 στην Αττική.

»Επιπλέον, το Νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, δηλαδή, ο Ερυθρός Σταυρός, δυναμικότητας 418 κλινών μετατρέπεται σε νοσοκομείο all Covid, για την αντιμετώπιση των περιστατικών Covid.

»Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το οποίο ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, ενσωματώνεται στο Ε.Σ.Υ. το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251, το οποίο διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μπαίνει στην εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

»Το Υπουργείο Υγείας δια της ΙΦΕΤ Α.Ε. προμηθεύτηκε και παραδίδει αύριο στο Ε.Σ.Υ., και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (high flow therapy)

»Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες ΜΕΘ-COVID».

Ωστόσο, ο Υπουργός δεν παρέλειψε να ζητήσει έντονα τη συνδρομή των ιδιωτών γιατρών, αφήνοντας ένα περιθώριο 48 ωρών, προτού εισηγηθεί την επίταξη των υπηρεσιών τους: «Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σάς χρειάζεται και έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης.

»Σε διαφορετική περίπτωση, και αν τουλάχιστον 200 γιατροί των ως άνω ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό της χώρας τη λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών ιατρών των ανωτέρω ειδικοτήτων, για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας».