Η Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζει μια «σημαντική μείωση» στην εβδομαδιαία προσφορά εμβολίων, η οποία θα διαρκέσει για έναν μήνα από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με το NHS England, το ΕΣΥ της Αγγλίας.

Μια επιστολή προς τους τοπικούς επικεφαλής Υγείας στην Αγγλία ανέφερε ότι υπήρξαν «μειώσεις στην προμήθεια εισαγωγών εμβολίων» και ζήτησε να μην γίνουν άλλα ραντεβού στα συστήματα κρατήσεων τον Απρίλιο. Η ειδική ομάδα για τα εμβόλια της κυβέρνησης «προβλέπει επί του παρόντος ότι αυτό θα συνεχιστεί για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, ως αποτέλεσμα της μείωσης της εθνικής εισροής εμβολίων», όπως ανέφερε η επιστολή.

Αυτό σημαίνει ότι κανείς στην Αγγλία κάτω των 50 ετών δεν θα λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου έως την 1η Μαΐου. Μόνο άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή άτομα που περιμένουν τη δεύτερη δόση θα μπορέσουν να εμβολιαστούν.

Το γεγονός οφείλεται εν μέρει στην καθυστέρηση παράδοσης πέντε εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τη AstraZeneca από την Ινδία. Η αποστολή των εμβολίων, που παράγεται από το Serum Institute of India, έχει καθυστερήσει τέσσερις εβδομάδες.

Ένας εκπρόσωπος της ινδικής πλευράς δήλωσε: «Πέντε εκατομμύρια δόσεις είχαν παραδοθεί πριν από λίγες εβδομάδες στη Μεγάλη Βρετανία και θα προσπαθήσουμε να παρέχουμε περισσότερες αργότερα, με βάση την τρέχουσα κατάσταση και τις απαιτήσεις για το κυβερνητικό πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ινδία».

Το εμβόλιο της AstraZeneca αντιπροσωπεύει περίπου το 75% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι στιγμής, ενώ εκείνο της Pfizer συμπληρώνει το υπόλοιπο 25%.

Ένας εκπρόσωπος της AstraZeneca δήλωσε: «Η εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα μας στη Μεγάλη Βρετανία δεν αντιμετωπίζει καμία καθυστέρηση και δεν έχει καμία επίδραση στο πρόγραμμα παράδοσης», ενώ ένας εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε ότι οι παραδόσεις «παραμένουν σε καλό δρόμο» για το πρώτο τρίμηνο.

Η καθυστέρηση έρχεται τη στιγμή που και η Ε.Ε. φαίνεται να σκληραίνει της στάση της στο θέμα των εμβολίων. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε ότι ζητάει «αμοιβαιότητα και αναλογικότητα» στις εξαγωγές, επισημαίνοντας ότι 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων είχαν μεταφερθεί από την Ε.Ε. στη Μεγάλη Βρετανία.

Παρόλο που τα εμβόλια της Pfizer διέσχιζαν τη Μάγχη προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τα εμβόλια της AstraZeneca δεν κατευθύνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ανέφερε.

«Περιμένουμε ακόμα να έρθουν δόσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, επομένως αυτή είναι μια πρόσκληση για να μας δείξουν ότι υπάρχουν επίσης δόσεις από τη Μεγάλη Βρετανία που έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να υπάρχει αμοιβαιότητα», πρόσθεσε.