Εάν σέρνετε τα πόδια σας αντί να περπατάτε ζωηρά, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από την Covid-19, προειδοποιούν Βρετανοί ερευνητές.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 412.000 μεσήλικες Βρετανούς και διαπίστωσαν ότι μεταξύ εκείνων των οποίων το βάρος ήταν φυσιολογικό, όσοι περπατούσαν αργά είχαν πάνω από δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή Covid-19 και 3,75 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο σε σχέση με αυτούς που διατηρούσαν ταχύ ρυθμό στο περπάτημα.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι η παχυσαρκία και η αδυναμία είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τα αποτελέσματα της Covid-19. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι όσοι περπατούν αργά έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής Covid-19, ανεξάρτητα από το βάρος τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Thomas Yates, ο οποίος μελετά τη σωματική δραστηριότητα, την καθιστική ζωή και την υγεία στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.
«Καθώς η πανδημία συνεχίζει να ασκεί άνευ προηγουμένου πίεση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ο προσδιορισμός των ατόμων με μεγαλύτερο κίνδυνο και η λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία τους είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε ο καθηγητής σε δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου, για την έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο International Journal of Obesity.
Η ομάδα του Yates ανέφερε επίσης ότι οι όσοι περπατούν αργά και έχουν κανονικό βάρος είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια και θάνατο από Covid-19 από όσους περπατούν γρήγορα και είναι παχύσαρκοι. Ο κίνδυνος ήταν εξίσου υψηλός για όσους περπατούν αργά, ανεξάρτητα αν είναι παχύσαρκοι ή έχουν φυσιολογικό βάρος.
Έχει γενικά αποδειχθεί ότι όσοι περπατούν γρήγορα έχουν καλή καρδιακή υγεία, καθιστώντας τους πιο ανθεκτικούς και στους ιούς, επεσήμανε ο καθηγητής Yates. «Αλλά», πρόσθεσε, «αυτή η υπόθεση δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί για μολυσματικές ασθένειες».
Μεγάλες μελέτες βάσεων δεδομένων έχουν συνδέσει την παχυσαρκία και την αδυναμία με τα αποτελέσματα της Covid-19, αλλά οι συνηθισμένες βάσεις δεδομένων δεν διαθέτουν αρκετά στοιχεία για μετρήσεις φυσικής λειτουργίας ή φυσικής κατάστασης.
«Κατά την άποψή μου, οι τρέχουσες μελέτες παρακολούθησης της δημόσιας υγείας πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης απλών μετρήσεων φυσικής κατάστασης, όπως ο ρυθμός περπατήματος, πέρα από τον Δείκτη Μάζας Σώματος, ως πιθανούς προγνωστικούς παράγοντες κινδύνου των αποτελεσμάτων της Covid-19 που θα μπορούσαν τελικά να επιτρέψουν καλύτερες μεθόδους πρόληψης που σώζουν ζωές», κατέληξε ο καθηγητής.