Τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε. που είχαν διακόψει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca εξαιτίας περιστατικών θρομβώσεων ξαναξεκινούν τη χρήση του, μετά τη διαβεβαίωση των ειδικών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι ήταν «ασφαλές και αποτελεσματικό».

Ο EMA εξέτασε διεξοδικά τις περιπτώσεις και διαπίστωσε ότι το εμβόλιο δεν συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε επίσης τις χώρες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο και πρόκειται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της δικής της αναθεώρησης αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η έρευνα των δύο οργανισμών επικεντρώθηκε σε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων ασυνήθιστων διαταραχών του αίματος. Συγκεκριμένα, εξέτασαν περιπτώσεις εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης.

Η Emer Cooke, εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Αυτό το εμβόλιο είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό. Τα οφέλη του στην προστασία των ανθρώπων από την Covid-19 με τους σχετικούς κινδύνους θανάτου και νοσηλείας υπερτερούν των πιθανών κινδύνων».

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του EMA για την ασφάλεια των φαρμάκων, είπε η κ. Cooke, διαπίστωσε ότι «το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου … θρόμβων αίματος». Ωστόσο, ο EMA, πρόσθεσε, δεν μπορούσε να αποκλείσει οριστικά τη σχέση μεταξύ του εμβολίου και ενός «μικρού αριθμού περιπτώσεων σπάνιων και ασυνήθιστων, αλλά πολύ σοβαρών διαταραχών πήξης», με τα έως τώρα στοιχεία.

Ως εκ τούτου, η επιτροπή συνέστησε, όπως είπε, να υπογραμμίσει αυτούς τους πιθανούς κινδύνους, διασφαλίζοντας ότι συμπεριλαμβάνονται στις πληροφορίες για το εμβόλιο, ενώ τόνισε ότι θα ξεκινήσουν πρόσθετες έρευνες.

«Εγώ, θα εμβολιαζόμουν και αύριο», πρόσθεσε η κ. Cooke, «αλλά θα ήθελα να ξέρω, αν μου συνέβαινε κάτι μετά τον εμβολιασμό, τι θα πρέπει να κάνω και αυτό είναι που λέμε σήμερα».

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Τσεχία -χώρες που είχαν κάνει παύση στους εμβολιασμούς με το AstraZeneca- δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο και θα ξαναρχίσουν άμεσα τους εμβολιασμούς, ενώ η Σουηδία, η Νορβηγία και Δανία, ανακοίνωσαν ότι θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να αποφασίσουν και οι δικοί τους ειδικοί.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex, αλλά και ο Βρετανός ομόλογός του Boris Johnson, ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν μέσα στην ημέρα το εμβόλιο και οι ίδιοι.