Στην πρώτη μεγάλη μελέτη αυτού του είδους, αποκαλύπτεται ότι οι επαναμολύνσεις από κορωνοϊό παραμένουν σπάνιες, αν και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα τεσσάρων εκατομμυρίων τεστ κορωνοϊού στη Δανία, διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το 1% των ατόμων που εμφανίστηκαν θετικά εμφάνισαν εκ νέου τη λοίμωξη αργότερα.

Η αρχική λοίμωξη συσχετίστηκε συνολικά με περίπου 80% προστασία έναντι της εκ νέου λοίμωξης. Ωστόσο, μεταξύ των ατόμων άνω των 65 ετών, η προστασία μειωνόταν στο 47%.

«Δεν προστατεύονται όλοι από την εκ νέου λοίμωξη μετά από μια πρώτη μόλυνση. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ξανακολλήσουν», δήλωσε η συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Daniela Michlmayr: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία των πολιτικών για την προστασία των ηλικιωμένων και την τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό των λοιμώξεων, ακόμη και αν είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον κορωνοϊό».

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη εμβολιασμού ατόμων που πέρασαν Covid-19 στο παρελθόν, καθώς δεν μπορούμε να βασιστούμε στη φυσική ανοσία από τη λοίμωξη – ειδικά για τους ηλικιωμένους 65 ετών και άνω», πρόσθεσε η Δρ Michlmayr, ερευνήτρια στο Staten Serums Institut της Κοπεγχάγης.

«Τα ευρήματα έχουν νόημα, καθώς οι ασθενείς που είναι ανοσοκατεσταλμένοι ή σε προχωρημένη ηλικία ενδέχεται να μην έχουν τόσο μακροχρόνια ανοσοαπόκριση», δήλωσε ο Δρ David Hirschwerk, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Northwell Health της Νέας Υόρκης.υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ακόμα κι αν είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Τα στοιχεία για τον κίνδυνο επαναλοίμωξης ήταν περιορισμένα πριν από αυτήν τη μελέτη. «Λίγα είναι γνωστά σχετικά με την προστασία από τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του SARS-CoV-2, αλλά δύο μελέτες στη Μεγάλη Βρετανία διαπίστωσαν ότι η ανοσία θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον 5 έως 6 μήνες μετά τη μόλυνση», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The Lancet.

Όπως και στις προηγούμενες έρευνες, αυτή η μελέτη δείχνει επίσης ότι η φυσική ανοσία διατηρείται για τουλάχιστον 6 μήνες, καθώς οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές στις επαναλοιμώξεις μεταξύ των ατόμων που παρακολουθήθηκαν για 3 έως 6 μήνες και εκείνων που παρακολουθήθηκαν για 7 μήνες ή περισσότερο.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι δεν αφορά τις νέες μεταλλάξεις τους SARS-CoV-2, καθώς «κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, τέτοιες παραλλαγές του ιού δεν είχαν ακόμη εξαπλωθεί στη Δανία». Τα πρώτα στοιχεία, δεν έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης για τη μετάλλαξη  της Μεγάλης Βρετανίας, όμως έχουν εκφραστεί τέτοιοι φόβοι για τις μεταλλάξεις της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.