Η Moderna ξεκίνησε κλινικές δοκιμές για το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 11 ετών.

Η εταιρεία, η οποία διεξάγει ήδη δοκιμές σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών, στοχεύει να εγγράψει 6.750 μικρότερα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά στη μελέτη KidCOVE.

Στο πρώτο μέρος της δοκιμής, στα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 1 έτους θα δοθούν δύο δόσεις εμβολίου των 25, 50 ή 100 μικρογραμμαρίων, σε διάστημα 28 ημερών. Τα παιδιά ηλικίας 2 έως 11 ετών θα λάβουν δύο δόσεις 50 ή 100 μικρογραμμαρίων, επίσης σε διάστημα 28 ημερών.

Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν δεδομένα από το πρώτο μέρος της δοκιμής για να αποφασίσουν ποια δόση θα χρησιμοποιήσουν στο δεύτερο μέρος της. Στο δεύτερο μέρος, ορισμένα παιδιά θα λάβουν εικονικό φάρμακο.

Επί του παρόντος, δεν χορηγούνται τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν χορηγούνται σε άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η Pfizer διεξάγει επίσης κλινικές δοκιμές σε παιδιά για το εμβόλιό της, κάτι που σχεδιάζει να κάνει και η Janssen.

Τον Ιανουάριο, πάντως, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε μικρότερα παιδιά πιθανότατα δεν θα ήταν διαθέσιμα μέχρι το 2022. Η Moderna διεξάγει τη μελέτη με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) και την Προηγμένη Έρευνα και Ανάπτυξη Βιοϊατρικής (BARDA).

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε αυτήν τη μελέτη Φάσης 2/3 του mRNA-1273 σε υγιή παιδιά στις ΗΠΑ και τον Καναδά και ευχαριστούμε τη NIAID και τη BARDA για τη συνεργασία τους», δήλωσε ο Bancel σε δελτίο Τύπου: «Αυτή η παιδιατρική μελέτη θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε την πιθανή ασφάλεια και ανοσοαπόκριση του εμβολίου μας σε αυτόν τον σημαντικό πληθυσμό νεότερης ηλικίας».

Σοβαρή ασθένεια ή θάνατος εξαιτίας Covid-19 είναι εξαιρετικά σπάνια στα παιδιά, όπως έχουμε διαπιστώσει στην εξέλιξη της πανδημίας. Ωστόσο, η ανοσοποίησή τους μέσω εμβολιασμού ίσως είναι απαραίτητη για την εξάλειψη του κορωνοϊού μέσω της ανοσίας της αγέλης, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο κορυφαίος αμερικανός λοιμωξιολόγος Δρ Anthony Fauci.