Πέρα από τις δυσκολίες της τηλεκπαίδευσης, τα παιδιά και οι έφηβοι δυσκολεύονται να ελέγξουν το βάρος τους εξαιτίας των lockdown, υποστηρίζουν ειδικοί για την υγεία των παιδιών.

Η χαμένη κανονικότητα, η οικονομική ανασφάλεια και η θλίψη κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα για τα παιδιά που έχουν προβλήματα με το βάρος τους, είτε πρόκειται για παχυσαρκία είτε για ανορεξία, σύμφωνα με τους γιατρούς του Νοσοκομείου Παίδων Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Όταν οι οδηγίες για να μείνουμε στο σπίτι και η τηλεκπαίδευση εφαρμόστηκαν, τα παιδιά σταμάτησαν τη γυμναστική, τη συμμετοχή σε αθλητικούς συλλόγους και δεν περπατούσαν καν περπατούσαν για να πάνε στο σχολείο.

«Το επίπεδο δραστηριότητας του καθενός μας έχει αλλάξει δραστικά», δήλωσε η Δρ Elizabeth Shepard, ιατρική διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής βάρους στο Κέντρο Υγιεινής Βάρους Παίδων του Στάνφορντ: «Συνολικά, έχουμε δει υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για ορισμένα παιδιά, αυτό σημαίνει ότι έγιναν ξαφνικά υπέρβαρα ή παχύσαρκα και αυτό μπορεί να είναι αρκετά επιζήμιο για την υγεία τους μακροπρόθεσμα».

Άλλα παιδιά αγωνίζονται με διατροφικές διαταραχές και επικίνδυνη απώλεια βάρους, δήλωσε ο Δρ Neville Golden. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο Προγράμμα Διατροφικών Διαταραχών του Νοσοκομείου Παίδων Στάνφορντ ήταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, σημείωσε ο γιατρός, επικεφαλής του τμήματος εφηβικής ιατρικής.

«Είμαι στο πεδίο για πάνω από 35 χρόνια και το 2020 είδα μερικούς από τους πιο άρρωστους ασθενείς που έχω δει ποτέ», δήλωσε ο Δρ Golden: «Δεν ήταν μόνο εκείνοι που ζούσαν με διατροφικές διαταραχές στο παρελθόν. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει διατροφικές διαταραχές κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας».

Το αυξημένο άγχος, η κατάθλιψη και τα συναισθήματα απώλειας των εφήβων συνέβαλαν στην αύξηση των διατροφικών διαταραχών. Κάποιοι μπορεί επίσης να αισθάνονται λυπημένοι για όσα έχουν χάσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι ειδικοί προσέφεραν επίσης συμβουλές για την υγιεινή διατροφή στο σπίτι. Οι τακτικές ώρες γεύματος είναι σημαντικός παράγοντας, που μπορεί να μειώσει τα σνακ και επίσης να διασφαλίσει ότι όλοι τρώνε σωστά. Οι γονείς δεν θα πρέπει να απαγορεύουν κάποια τρόφιμα από ένα παιδί, επιτρέποντάς τα όμως για άλλα μέλη της οικογένειας, συμβούλεψε η Δρ Shepard: «Η υγιεινή διατροφή είναι για όλους, αλλά και οι λιχουδιές είναι για όλους, με μέτρο βέβαια».

Η υγιεινή διατροφή ξεκινάει με αυτά που φέρνουμε στο σπίτι μας: «Είναι πολύ δύσκολο να πεις “μην το φας αυτό” για τρόφιμα που υπάρχουν ήδη στο σπίτι σου. Θέλεις να έχεις υγιεινές τροφές που σου αρέσουν και που έχουν καλή γεύση. Μπορείς να έχεις και μερικές λιχουδιές, αλλά το πόσες φέρνεις στο σπίτι είναι σημαντικό», συμπλήρωσε η ειδικός.

Για παιδιά και εφήβους των οποίων το βάρος είναι χαμηλό, ο Δρ Golden συνιστά στους γονείς να αναλάβουν την προετοιμασία τριών γευμάτων και δύο σνακ την ημέρα και να τρώνε μαζί με το παιδί τους: «Ακόμα και αυτές οι απλές συμβουλές μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν μια οικογένεια», είπε.