Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, εμβολιάστηκε κατά της Covid-19, εν μέρει για να ενθαρρύνει τους συμπατριώτες τους που παραμένουν απρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, καθώς, αν και έχει φωτογραφηθεί να κάνει ημίγυμνος ιππασία ή να ασκείται στο τζούντο, ο Πρόεδρος προτίμησε να εμβολιαστεί μακριά από τις κάμερες.

Το Κρεμλίνο επίσης δεν προσδιόρισε ποιο εμβόλιο έλαβε, για να μην δείξει εύνοια σε κάποιο από τα τρία ρωσικά εμβόλια και να υπογραμμιστεί ότι όλα είναι «απολύτως αξιόπιστα, πολύ καλά και αποτελεσματικά», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Dmitry Peskov.

Ο Peskov απέρριψε την ιδέα ότι η εικόνα του Προέδρου να κάνει το εμβόλιο θα βοηθούσε τη σκεπτικιστική πλειοψηφία των Ρώσων να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και δήλωσε ότι για την αμφιβολία αν όντως έκανε το εμβόλιο οι άνθρωποι θα πρέπει απλώς να «μας πιστέψουν για αυτό».

Η κόρη του ίδιου του Προέδρου έλαβε μέρος στις δοκιμές ασφαλείας του Sputnik V, αλλά ο ίδιος φάνηκε προσεκτικός, δεδομένου μάλιστα του πόσο πολύ συνιστά τον εμβολιασμό με τα ρώσικα εμβόλια στους άλλους. Ο Putin, ο οποίος είναι 68 ετών, αρχικά ισχυρίστηκε ότι περίμενε μέχρι να θεωρηθεί ασφαλές για τους άνω των 65 ετών. Αργότερα είπε ότι θα περίμενε το φθινόπωρο, όταν οι γιατροί του θα μπορούσαν να το εντάξουν στο «πρόγραμμα εμβολίων» του.

Ο Putin ανέφερε επίσης ότι δεν θα έκανε τη «μαϊμού του τσίρκου» εμβολιαζόμενος μπροστά στις κάμερες, εκπλήσσοντας πολλούς με την ξαφνική αποστροφή του για την εικόνα του στα ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι 6,3 εκατομμύρια Ρώσοι είχαν λάβει μέχρι στιγμής μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, από τότε που έγινε ο πρώτος ηγέτης στον κόσμο που ανακοίνωσε την έναρξη εμβολιασμού «μεγάλης κλίμακας» τον Δεκέμβριο. Το νούμερο αντιστοιχεί περίπου μόνο στο 5% του ενήλικου πληθυσμού της Ρωσίας.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία χαρακτηρίζει το πιο ευρέως διαθέσιμο εμβόλιό της, το Sputnik V, ως το πρώτο και καλύτερο στον κόσμο, εξάγοντάς το σε δεκάδες χώρες, το ενδιαφέρον στην ίδια τη χώρα είναι χαμηλό και μειώνεται. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι ελλείψεις στη διάθεση του εμβολίου έχουν παρουσιαστεί σε περιοχές της χώρας, παρά τη χαμηλή προσέλευση των κατοίκων για εμβολιασμό.

Μια δημοσκόπηση υποδηλώνει ότι το ποσοστό των Ρώσων που αρνείται να εμβολιαστεί φτάνει στο 62%, με τις περισσότερες ανησυχίες να επικεντρώνονται στις πιθανές παρενέργειες, παρά το γεγονός ότι το Sputnik V αποδείχθηκε ασφαλές και σχεδόν 92% αποτελεσματικός στις κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων στο διεθνές αναγνωρισμένος The Lancet.