Μια κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας βρίσκεται σε εξέλιξη για να απαντηθεί επισήμως και αδιαμφισβήτητα η ερώτηση που απασχολεί όλους τους ειδικούς σχετικά με τον νέο κορωνοϊό: Τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοσή του; Οι ερευνητές θα μπορούσαν να έχουν αυτήν την απάντηση μέσα σε λίγους μήνες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Δρ Anthony Fauci.

«Ελπίζουμε ότι μέσα στους επόμενους 5 περίπου μήνες, θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στο πολύ σημαντικό ερώτημα σχετικά με το εάν οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μολύνονται ασυμπτωματικά και εάν ναι, αν μεταδίδουν τη λοίμωξη σε άλλους», δήλωσε.

Η κλινική δοκιμή, που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, θα περιλαμβάνει 12.000 φοιτητές σε περισσότερα από 20 πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ αυτών, 6.000 θα λάβουν το εμβόλιο της Moderna αμέσως και 6.000 θα το λάβουν 4 μήνες αργότερα.

Οι συμμετέχοντες θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγια με μια ηλεκτρονική εφαρμογή και θα κάνουν self test καθημερινά, δήλωσε ο Δρ Fauci. Θα παρέχουν επίσης περιοδικά δείγμα αίματος. Στη συνέχεια, θα εντοπιστούν 25.000 από τους πιο κοντινούς φίλους και συγγενείς τους.

«Ο βαθμός μετάδοσης από εμβολιασμένα άτομα θα καθοριστεί από το ποσοστό μόλυνσης των στενών επαφών τους», είπε.

Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά μετάδοσης μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τον Φεβρουάριο, ο Δρ Fauci ανέφερε μια μελέτη από το Ισραήλ που έδειξε ότι η ποσότητα του ιικού φορτίου είναι σημαντικά χαμηλότερη εάν κάποιος μολυνθεί μετά τον εμβολιασμό, σε σύγκριση με άτομα που μολύνθηκαν και δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Ένα χαμηλότερο ιικό φορτίο σημαίνει πολύ χαμηλότερες πιθανότητες μετάδοσης του ιού σε κάποιον άλλο, σημείωσε ο Δρ Fauci.

Η νέα κλινική μελέτη θα παρέχει δεδομένα που απαιτούνται για την επιβεβαίωση αυτών των στοιχείων.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο Δρ Fauci απέρριψε τον ισχυρισμό του διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ επί Trump, Robert Redfield, ότι ο ιός δραπέτευσε από ένα εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας.