Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε διεξοδικά στη χθεσινή, καθιερωμένη ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον νέο κορωνοϊό στις ανησυχίες που έχουν ορισμένοι πολίτες με αλλεργίες και φρόντισε να διαλύσει τυχόν φόβους. Οι συνηθισμένες αλλεργίες, όπως αυτές που είναι σε έξαρση αυτήν την εποχή εξαιτίας της γύρης, δεν είναι λόγος για να μην εμβολιαστεί κάποιος, όπως εξήγησε και ο εμβολιασμός αντεδείκνυται μόνο αν έχει εκδηλωθεί σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση στο παρελθόν:

«Ξέρουμε όλοι ότι οι εμβολιασμοί συνεχώς επιταχύνονται και η εμπειρία για την συμπεριφορά των συμπολιτών μας πάνω στο θέμα των εμβολιασμών, έχει σημαντικά αυξηθεί.

»Μια κοινή παρατήρηση είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει ένα υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών. Θα έλεγα και οι γιατροί που διενεργούν τους εμβολιασμούς, επίσης έχουν μια αυξημένη διστακτικότητα και αυτός ο συνδυασμός οδηγεί αρκετά άτομα, όπως είπα, να μην εμβολιάζονται, να ακυρώνουν τους εμβολιασμούς τους ή να παραπέμπονται για απλές αλλεργίες για να εμβολιαστούν σε ειδικά εμβολιαστικά κέντρα σε Νοσοκομεία.

»Ας θυμίσω ότι η μόνη περίπτωση που ένα άτομο αντενδείκνυται να εμβολιαστεί, είναι εάν έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, και μάλιστα μη συνδεόμενη με ένα συγκεκριμένο αίτιο, και έχει χρειαστεί η ανάταξή του με ενδοφλέβια αγωγή ή αντιμετώπιση σε Νοσοκομείο.

»Οι κοινές αλλεργίες που ξέρουμε όλοι και που είναι άνοιξη και θα τις ζήσουμε και πιο συχνά, είτε σε φάρμακα, είτε σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, το φυσικό καουτσούκ, το λατέξ, ακόμη και σκιαγραφικές ουσίες που χορηγούνται ενδοφλέβια, πλην της γαστρογραφίνης, όπως και ουσίες οι οποίες έρχονται σε επαφή με το δέρμα, βαφές, χρώματα, αυτές οι αλλεργίες, οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

»Επομένως, υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών και αποφυγή των εμβολίων που είναι πολύτιμα και για αυτό έχει ασχοληθεί από πλευράς διαχειριστικής ο κύριος Θεμιστοκλέους, που θα αναφερθεί για τον τρόπο που μπορούν αυτά τα κενά που δημιουργήθηκαν, να καλυφθούν».