Ο πλανήτης χρειάζεται μια παγκόσμια συνθήκη για την προστασία των κρατών από πανδημίες, παρόμοια με τη συμφωνία που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστηρίζουν ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο.

Σε ένα κοινό άρθρο που δημοσιεύεται σε εφημερίδες διαφόρων χωρών, επικεφαλής κυβερνήσεων όπως η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, o γάλλος πρωθυπουργός Emmanuel Macron, ο βρετανός ομόλογός του Boris Johnson, αλλά και ο δικός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούν ότι μια μελλοντική παγκόσμια πανδημία είναι αναπόφευκτη και ότι η Covid-19 έχει χρησιμεύσει ως «έντονη και οδυνηρή υπενθύμιση ότι κανείς δεν είναι ασφαλής, έως ότου όλοι είναι ασφαλείς ».

Η κλιμάκωση των διεθνών εντάσεων σχετικά με τον εφοδιασμό με εμβόλια οδήγησε σε εκκλήσεις οι χώρες να εγκαταλείψουν τον απομόνωση και τον εθνικισμό και να έρθουν κοντά για να ανοίξουν δρόμο για μια νέα εποχή, βασισμένη σε αρχές όπως η αλληλεγγύη και η συνεργασία.

Το άρθρο υπογράφεται από 24 παγκόσμιους ηγέτες, παράλληλα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, του οποίου ήταν πρωτοβουλία.

Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρουάντα, Κένυα, Νότιος Κορέα, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Αλβανία, Νότιος Αφρική, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Ολλανδία, Τυνησία, Σενεγάλη, Ισπανία, Νορβηγία, Σερβία, νησιά Φίτζι, η Ινδονησία και Ουκρανία, είναι οι άλλες χώρες των οποίων οι ηγέτες υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή.

Η πανδημία περιγράφεται στο άρθρο ως «η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα από τη δεκαετία του 1940» και υπογραμμίζεται ότι απαιτείται μια διευθέτηση όπως αυτή που δημιουργήθηκε μετά το 1945 για την οικοδόμηση διασυνοριακής συνεργασίας, πριν από την επόμενη διεθνή κρίση στον τομέα της υγείας.

«Εκείνη την εποχή, μετά την καταστροφή δύο παγκόσμιων πολέμων, οι πολιτικοί ηγέτες ενώθηκαν για να σφυρηλατήσουν ένα πολύπλευρο σύστημα. Οι στόχοι ήταν ξεκάθαροι: να ενώσουν τις χώρες, να διαλύσουν τους πειρασμούς του απομονωτισμού και του εθνικισμού και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τους στόχους που θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας – την ειρήνη, την ευημερία, την υγεία και την ασφάλεια», αναφέρει το άρθρο.

Μια συνθήκη για τις πανδημίες «θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αμοιβαία λογοδοσία και κοινή ευθύνη, διαφάνεια και συνεργασία στο πλαίσιο του διεθνούς συστήματος και με τους κανόνες του», σημειώνει.