Ο νέος κορωνοϊός μεταδόθηκε κατά πάσα πιθανότητα από νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, κάποιου είδους θηλαστικό, ενώ το σενάριο να «δραπέτευσε» από κάποιο εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανο», σύμφωνα με μια κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Κίνας σχετικά με την προέλευσή του.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην επίσκεψη μιας ομάδας του ΠΟΥ στις αρχές του τρέχοντος έτους στην Ουχάν, την κινεζική πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορωνοϊός και η νόσος Covid-19.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο πλησιέστερος συγγενής του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει βρεθεί σε νυχτερίδες, αλλά «η εξελικτική απόσταση μεταξύ αυτών των ιών νυχτερίδας και του SARS-CoV-2 εκτιμάται ότι είναι αρκετές δεκαετίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει ένας χαμένος σύνδεσμος», ανέφερε το Associated Press που εξασφάλισε το έγγραφο.

Πολύ παρόμοιοι ιοί έχουν βρεθεί σε πογκολίνους, αλλά τα βιζόν και οι γάτες είναι επίσης ευαίσθητα στον ιό, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν επίσης να είναι οι ξενιστές που με τη σειρά τους τον μετέδωσαν στους ανθρώπους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το προκαταρκτικό έγγραφο της έκθεσης απέρριψε γενικά τη θεωρία ότι ο ιός διέφυγε από ένα εργαστήριο της Ουχάν, ενώ δεν φτάνει σε οριστικό συμπέρασμα σχετικά με το εάν η πανδημία προήλθε από μια αγορά θαλασσινών στην κινεζική πόλη, όπου καταγράφηκε η πρώτη ομάδα κρουσμάτων τον Δεκέμβριο του 2019.

Η έκθεση ολοκληρώθηκε και βρίσκεται στο στάδιο της επαλήθευσης των στοιχείων και της μετάφρασής της, δήλωσε ο Peter Ben Embarek, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ που ηγήθηκε της αποστολής στην Ουχάν: «Περιμένω ότι τις επόμενες μέρες, όλη αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και θα μπορέσουμε να τη δημοσιεύσουμε», δήλωσε.

Το προσχέδιο της έκθεσης δίνει λίγο πιο καθαρή εικόνα για το πώς ο ιός εμφανίστηκε και άρχισε να εξαπλώνεται παγκοσμίως και αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα, ενώ και οι ερευνητές-συγγραφείς της πρότειναν περαιτέρω έρευνα προς κάθε κατεύθυνση που θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση.