Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Jens Spahn και οι 16 υπουργοί Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας αποφάσισαν να αναστείλουν τη συστηματική χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 για άτομα κάτω των 60 ετών μετά από έκτακτη συνεδρίαση, εξαιτίας κινδύνου δημιουργίας σπάνιων θρόμβων αίματος.

Ωστόσο, άτομα κάτω των 60 ετών μπορούν ακόμη να λάβουν το εμβόλιο, αλλά μόνο «κατά τη διακριτική ευχέρεια των γιατρών, ατομική ανάλυση πιθανού κινδύνου και λεπτομερή εξήγηση».

Η απόφαση ελήφθη μετά από τη συμβουλή της γερμανικής επιτροπής εμβολίων, της Stiko, η οποία ανάφερε: «Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις, η Stiko, με τη βοήθεια εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, αποφάσισε με πλειοψηφία να συστήσει το εμβόλιο AstraZeneca Covid-19 μόνο για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την εμφάνιση σπάνιων αλλά πολύ σοβαρών θρομβοεμβολικών παρενεργειών».

Πρόσθετες συστάσεις σχετικά με τη δεύτερη δόση του εμβολίου για όσους νεότερους έχουν ήδη κάνει την πρώτη θα εκδοθούν έως τα τέλη Απριλίου, δήλωσε η επιτροπή.

Ο οργανισμός φαρμάκων της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Paul Ehrlich, εντόπισε 31 περιπτώσεις (29 ήταν γυναίκες κάτω των 55) μιας σπάνιας θρόμβωσης (CSVT) μεταξύ των περίπου 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν λάβει το εμβόλιο στη Γερμανία. Στις εννέα από αυτές, οι ασθενείς κατέληξαν. Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου πάνω από 11 εκατομμύρια έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, καταγράφηκαν πέντε περιπτώσεις, μία εκ των οποίων οδήγησε σε θάνατο.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και ο ΠΟΥ, εξέτασαν παρόμοια περιστατικά, υπογράμμισαν ότι δεν έχει εντοπιστεί άμεση σχέση με το εμβόλιο και τόνισαν ότι τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν του πιθανού κινδύνου παρενεργειών.

Από την πλευρά της, η Καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια οποιουδήποτε φαρμάκου που χορηγείται στη Γερμανία: «Πρέπει να είμαστε σε θέση να εμπιστευόμαστε τα εμβόλια… Αυτό προϋποθέτει τις συνεχιζόμενες δοκιμές της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους και τη μόνιμη στάθμιση κινδύνου και ωφέλειας. Η εμπιστοσύνη προκύπτει από τη γνώση ότι κάθε υποψία λαμβάνεται υπόψη σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση».

Η 66χρονη Καγκελάριος πρόσθεσε ότι ήταν έτοιμη να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca όταν ήρθε η σειρά της.

Χθες, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi και η σύζυγός του, που είναι και οι δύο 73 ετών, έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δείχνοντας έμπρακτα εμπιστοσύνη στο εμβόλιο.