Η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη είναι «απαράδεκτα αργή» και τα αυξανόμενα ποσοστά λοιμώξεων στις περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου σημαίνουν ότι η κατάσταση της πανδημίας είναι «πιο ανησυχητική από ό,τι έχουμε δει εδώ και αρκετούς μήνες», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge, δήλωσε τα νέα κρούσματα είχαν αυξηθεί από λιγότερο από 1 εκατομμύριο την εβδομάδα σε περίπου 1,6 εκατομμύρια την εβδομάδα.

«Τα εμβόλια παρουσιάζουν τον καλύτερο τρόπο για να ξεφύγουμε από αυτήν την πανδημία», είπε ο Kluge: «Όχι μόνο λειτουργούν, αλλά είναι και πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της λοίμωξης». Ωστόσο, σημείωσε ότι ο αργός ρυθμός της διάθεσής τους στην ήπειρο «παρατείνει την πανδημία».

Ο Kluge δήλωσε ότι οι μειωμένες λοιμώξεις μεταξύ των άνω των 80 στην Ευρώπη έδειξαν τον αντίκτυπο του εμβολιασμού στην εξάπλωση του ιού, ενώ στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία έδειξαν ότι τα εμβόλια είχαν μέχρι τώρα «σώσει, τουλάχιστον, πάνω από 6.000 ζωές μεταξύ των ατόμων άνω των 70» .

Ωστόσο, είπε ότι σε ολόκληρη την περιοχή που ο ΠΟΥ κατηγοριοποιεί ως Ευρώπη, αποτελούμενη από 53 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και αρκετών κρατών της Κεντρικής Ασίας, μόνο το 10% των ανθρώπων είχε λάβει μία δόση εμβολίου και μόνο το 4% είχε εμβολιαστεί πλήρως, ενώ μόλις το 60% των χωρών χαμηλού και μέσου εισοδήματος είχε αρχίσει τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία αυξάνοντας την παραγωγή, μειώνοντας τα εμπόδια στη χορήγηση εμβολίων και χρησιμοποιώντας κάθε φιαλίδιο που έχουμε στο απόθεμα τώρα», δήλωσε ο Kluge, προτρέποντας όλες τις κυβερνήσεις να μοιραστούν τις δόσεις που τους περισσεύουν.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι 27 ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε μερικό ή πλήρες lockdown σε εθνικό επίπεδο και 21 εφαρμόζουν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. «Όσο η κάλυψη των εμβολίων παραμένει χαμηλή, πρέπει να εφαρμόζουμε τα ίδια μέτρα για τη δημόσια υγεία όπως και στο παρελθόν», δήλωσε ο Kluge. «Τώρα δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε», συμπλήρωσε.

Για να υπογραμμίσει την έλλειψη αίσθησης του επείγοντος για τους εμβολιασμούς σε ορισμένες χώρες, ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης στην Ισπανία σταμάτησαν οι εμβολιασμοί για τέσσερις ημέρες, ώστε το ιατρικό προσωπικό να συμμετάσχει στις διακοπές του Πάσχα, παρά τις εκκλήσεις της κεντρικής κυβέρνησης να συνεχίσει.