Μια τραγική απόδειξη της δραματικής κατάστασης στη Βραζιλία, είναι ότι η πόλη του Σάο Πάολο έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της να αδειάσει παλιούς τάφους για να δημιουργήσει χώρο για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων από Covid-19, καθώς κατέγραψε ρεκόρ καθημερινών ταφών αυτήν την εβδομάδα.

Καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η πανδημία έφερε ορισμένες βραζιλιάνικες πολιτείες σε «κρίσιμη κατάσταση», οι νεκροθάφτες εργάζονται πυρετωδώς για να ανοίξουν τους τάφους ανθρώπων νεκρών από χρόνια.

Η μεταφορά λειψάνων σε οστεοφυλάκια έχει γίνει επανειλημμένα επιτακτική ανάγκη, καθώς η Βραζιλία υφίσταται το χειρότερο κύμα κορωνοϊού από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από έναν χρόνο. Την Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας κατέγραψε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με 3.869 άτομα να υποκύπτουν στον ιό.

Το ξέσπασμα της πανδημίας στη Βραζιλία είναι το δεύτερο πιο θανατηφόρο στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, με μέσο όρο περίπου 3.000 θανάτους και 75.500 νέα κρούσματα την ημέρα την περασμένη εβδομάδα – ποσοστό που αυξάνεται σταθερά από τον Φεβρουάριο. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ξεπερνά τις 325.000.

Ο Δρ Van Kerkhove, επιδημιολόγος λοιμωδών νοσημάτων στον ΠΟΥ, προειδοποίησε ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα των νέων μεταλλάξεων ήταν μεταξύ των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ορισμένες πολιτείες βρίσκονται σε «κρίσιμη κατάσταση», τόνισε, ενώ τα νοσοκομεία καταρρέουν.

Το Σάο Πάολο κατέφυγε στις εκταφές έως αργά το βράδυ, με ορισμένα νεκροταφεία να έχουν άδεια να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 10 μ.μ. Στο νεκροταφείο της Βίλα Φορμόζα, εργαζόμενοι με μάσκες και πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό εργαλεία έχουν σκάψει σειρές τάφων κάτω από τα φώτα των προβολέων.Στην πόλη έγιναν 419 ταφές την Τρίτη, οι περισσότερες από την έναρξη της πανδημίας.

Τα θύματα στη Βραζιλία αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το ένα τέταρτο των καθημερινών θανάτων από Covid-19 παγκοσμίως, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση μόνο θα επιδεινωθεί, δεδομένης της αντίθεσης του προέδρου Jair Bolsonaro σε οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και της αργής διάθεσης εμβολίων.