Οι μακροχρόνιες βλάβες οργάνων φαίνεται να είναι συχνή σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 μετά την ανάρρωσή τους, όπως ανέφεραν Βρετανοί ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι μαζί με την πρόκληση σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων η Covid-19 φαίνεται να είναι ικανή να επηρεάσει άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των νεφρών και του ήπατος. Ωστόσο, το συνολικό μακροπρόθεσμο μοτίβο βλάβης οργάνων σε ασθενείς με Covid-19 ήταν ακόμη ασαφές, οπότε οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Amitava Banerjee του University College του Λονδίνου αποφάσισαν να το διερευνήσουν.

Η ομάδα αξιολόγησε τη βλάβη των οργάνων σε περισσότερους από 47.700 ασθενείς με Covid-19 (μέσος όρος ηλικίας 65 ετών) που νοσηλεύτηκαν στην Αγγλία και εξήλθαν πριν από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Αυτά τα κλινικά ευρήματα συγκρίθηκαν με εκείνα μιας αντίστοιχης ηλικιακά ομάδας ελέγχου από τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ποσοστά επανεισαγωγής στο νοσοκομείο μεταξύ των ασθενών Covid-19 και της ομάδας ελέγχου, καθώς και των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία. Παρακολούθησαν επίσης τυχόν νέες διαγνώσεις αναπνευστικών, καρδιαγγειακών, μεταβολικών, νεφρικών και ηπατικών ασθενειών και στις δύο ομάδες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

Κατά μέσο όρο παρακολούθησης 140 ημερών, σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών με Covid-19 επανήλθε στο νοσοκομείο και περισσότεροι από ένας στους 10 πέθαναν μετά το εξιτήριο, σύμφωνα με την ομάδα του Δρ Banerjee.

Συνολικά, τα ποσοστά πρώην ασθενών με Covid-19 ήταν 766 επανεισαγωγές και 320 θάνατοι ανά 1.000 άτομα – τέσσερις και οκτώ φορές μεγαλύτερα, αντίστοιχα, από αυτά που παρατηρήθηκαν στην ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποσοστά των πρώην ασθενών με Covid-19 για νέες διαγνώσεις αναπνευστικής νόσου, καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη ήταν 27, 3 και 1,5 φορές υψηλότερα, αντίστοιχα, από αυτά που παρατηρήθηκαν στην ομάδα ελέγχου.

Η ηλικία φάνηκε να έχει σημασία: Οι διαφορές στα ποσοστά βλάβης των οργάνων μεταξύ των ασθενών με Covid-19 και της ομάδας ελέγχου ήταν μεγαλύτερες μεταξύ των ατόμων ηλικίας κάτω των 70 έναντι των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω, σύμφωνα με τη μελέτη.

Άνδρες και γυναίκες φάνηκαν σχεδόν παρόμοια ευάλωτοι όσον αφορά τα ποσοστά μακροχρόνιας βλάβης στα όργανα μετά την Covid-19, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ.

Όλα τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα νοσοκομεία και τα δημόσια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό μακροπρόθεσμο φόρτο ασθενειών που σχετίζονται με την Covid-19, σημείωσαν οι ερευνητές.