Σε ένα εύρημα που απεικονίζει το θλιβερό αποτύπωμα της πανδημίας στις ΗΠΑ, μια νέα κυβερνητική έκθεση επιβεβαιώνει ότι η νόσος Covid-19 έγινε η τρίτη κύρια αιτία θανάτου στη χώρα το 2020.

Ερευνητές από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) υπογραμμίζουν ότι περισσότερες από 547.000 ζωές έχουν χαθεί από την έναρξη της πανδημίας την περασμένη άνοιξη. Μόνο οι δύο συνήθεις ύποπτοι, οι καρδιακές παθήσεις και καρκίνος, σκότωσαν περισσότερους Αμερικανούς το 2020.

Ο νέος κορωνοϊός προκάλεσε τους θανάτους 377.883 ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο το 2020 – λίγο πάνω από το 11% των περίπου 3,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που απεβίωσαν πέρυσι στη χώρα. Οι καρδιακές παθήσεις προκάλεσαν 690.882 θανάτους και ο καρκίνος 598.932 θανάτους.

Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από Covid-19 καταγράφηκαν μεταξύ ατόμων άνω των 85 ετών, ιθαγενών Αμερικανών, οι Ισπανόφωνων και ανδρών. Η πανδημία ξεπέρασε κατά σχεδόν δύο φορές τους τραυματισμούς, που ήταν η τρίτη κύρια αιτία θανάτου το 2019.

«Τα δεδομένα θα πρέπει να χρησιμεύσουν ξανά ως καταλύτης για τον καθένα από εμάς ώστε να συνεχίσουμε να κάνουμε τον ρόλο μας για τη μείωση των κρουσμάτων και τη μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας και για τον εμβολιασμό των ατόμων το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η διευθύντρια του CDC Δρ Rochelle Walensky κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ΜΜΕ.

Το 2020 ήταν το έτος με τους περισσότερους θανάτους στην ιστορία των ΗΠΑ. Το CDC είχε πρόσφατα εκτιμήσει ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής στη χώρα μειώθηκε κατά ένα ολόκληρο έτος μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Κάποιοι αμφισβήτησαν τον αριθμό των θανάτων που έδωσε το CDC, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους υγείας που καθορίζουν την αιτία θανάτου. Ωστόσο, και σε μια δεύτερη έκθεση που δημοσιεύθηκε, το CDC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 ήταν πιθανότατα ακριβής. Εξετάζοντας τα δεδομένα του πιστοποιητικού θανάτου, ο οργανισμός διαπίστωσε ότι το 97% των περιπτώσεων είχε τεκμηριωμένες και άλλες λεπτομέρειες που ήταν σύμφωνες με την ασθένεια.