Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε άδεια στη Moderna να προσθέσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού στα φιαλίδιά της, αυξάνοντας το εύρος των δόσεων που μπορούν να εξαχθούν από το καθένα μεταξύ 11 – 15.

Η FDA ενέκρινε νέα φιαλίδια από τη Moderna που μπορούν να περιέχουν έως και 15 δόσεις και η εταιρεία είπε ότι από τα τρέχοντα φιαλίδια 10 δόσεων μπορούν να εξαχθούν με ασφάλεια έως και 11 δόσεις.

«Τελικά, τα περισσότερα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν έγκαιρα στο κοινό θα πρέπει να βοηθήσουν στον τερματισμό της πανδημίας πιο γρήγορα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Δρ Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας της FDA.

Η κίνηση αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την προσφορά εμβολίων της εταιρείας και θα μπορούσε να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης της Moderna.

Εν αναμονή της έγκρισης της FDA, η Moderna είχε ήδη αρχίσει να παράγει φιαλίδια με περισσότερες δόσεις, καθώς η Υπηρεσία είχε πει στην εταιρεία πριν από έξι εβδομάδες ότι ήταν υπέρ της αύξησης του αριθμού των δόσεων. Η Moderna θα ξεκινήσει την αποστολή των νέων φιαλιδίων των 15 δόσεων τις επόμενες εβδομάδες.

«Δεσμευόμαστε να μαθαίνουμε συνεχώς και να βελτιώνουμε την παραγωγή μας για να διευκολύνουμε την ευκολότερη χορήγηση του εμβολίου κατά της Covid-19 από το ιατρικό προσωπικό και να επιταχύνουμε τα προγράμματα ανοσοποίησης», δήλωσε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

Η FDA αξιολόγησε δεδομένα από τη Moderna που έδειξαν πόσες δόσεις θα μπορούσαν να εξαχθούν με ασφάλεια από διαφορετικά φιαλίδια και ενημέρωσαν τις οδηγίες για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να βοηθήσει τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της Υγείας να κατανοήσουν πόσες δόσεις μπορούν να εξαγάγουν με βάση τον τύπο φιαλιδίου που χρησιμοποιείται.

Η αύξηση έως και 50% των δόσεων που περιέχονται σε κάθε φιαλίδιο της Moderna αναμένεται να επιταχύνει ραγδαία τον αριθμό των εμβολιασμών με το εμβόλιο της εταιρείας.