Μια εκδήλωση τον Φεβρουάριο σε ένα μπαρ σε επαρχιακή περιοχή του Ιλινόις οδήγησε σε ένα ξέσπασμα 46 κρουσμάτων κορωνοϊού – μια απόδειξη για το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός, όπως δήλωσε η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, Δρ Rochelle Walensky, σε συνέντευξη Τύπου.

«Καθώς εργαζόμαστε για να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα και καθώς οι τοπικές επιχειρήσεις αρχίζουν να ανοίγουν ξανά, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον τεράστιο αντίκτυπο ενός μεμονωμένου γεγονότος που επηρεάζει κοινότητες, σχολεία, οικογένειες και ευάλωτους ηλικιωμένους», δήλωσε η Δρ Walensky «και υπογραμμίζει την εντυπωσιακή μεταδοτικότητα αυτού του ιού και τη συνεχιζόμενη ανάγκη για στρατηγικές πρόληψης σε πολλά επίπεδα».

Η εκδήλωση –τα εγκαίνια ενός μπαρ που δεν κατονομάζεται, χωρητικότητας 100 ατόμων- οδήγησε σε πολλά κρούσματα στην τοπική κοινότητα και το κλείσιμο ενός σχολείου 650 παιδιών, σύμφωνα με μια έκθεση του CDC που περιγράφει λεπτομερώς το συμβάν.

Μεταξύ των κρουσμάτων ήταν 26 άτομα που παρευρίσκονταν στα εγκαίνια, τρία μέλη του προσωπικού του μπαρ, 12 ενδοοικογενειακές επαφές και 17 δευτερεύοντα κρούσματα – άτομα που δεν παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, αλλά ήρθαν σε επαφή με κάποιον που το έκανε και είχε μολυνθεί.

«Οι άνθρωποι που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ανέφεραν ότι η χρήση μάσκας δεν ήταν συνεχής και ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση των δύο μέτρων δεν τηρήθηκε», δήλωσε η Δρ Walensky.

Η επικεφαλής του CDC ανέφερε επίσης αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18-24 ετών – το αποτέλεσμα, όπως είπε, αθλημάτων και άλλων εξωσχολικών δραστηριοτήτων.