Η πανδημία του νέου κορωνοϊού μας επηρέασε όλους, αλλά μερικοί από εμάς βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση, εξαιτίας της εργασίας τους και των συνθηκών διαβίωσής τους.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τους ηγέτες του κόσμου να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες στον τομέα της υγείας και να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες έχουν:

-ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας που τους επιτρέπουν να ζήσουν μια υγιή ζωή και να ευημερήσουν

-πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όταν και όπου τις χρειάζονται, χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικά εμπόδια

«Γιατί μερικοί άνθρωποι ένιωσαν τα αποτελέσματα της Covid-19 πιο έντονα; Με απλά λόγια, επειδή όλα είναι εναντίον τους όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, τη στέγαση, την κοινωνική υποστήριξη και την υγειονομική περίθαλψη. Ήρθε η ώρα να υπάρξει δίκαιη αντιμετώπιση όλων και καιρός να ξαναχτίσουμε μετά την πανδημία, θέτοντας ως στόχο μόνο την επιβίωση αλλά την ευημερία», δήλωσε ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.

Ο κόσμος μας ήταν ήδη άνισος όταν χτύπησε η πανδημία, αλλά οι υφιστάμενες ανισότητες έχουν διευρυνθεί, ιδιαίτερα για άτομα που αντιμετωπίζουν ανασφάλειες λόγω της φτώχειας, του φύλου, της εθνικότητας, της εκπαίδευσης, του επαγγέλματος, της μετανάστευσης, της αναπηρίας και των διακρίσεων, ενώ έχουν προκύψει και νέοι κίνδυνοι. Για παράδειγμα:

– Έχουμε δει ότι εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης είναι άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές. Για παράδειγμα, στη Σουηδία, το 30% των κατοίκων μιας περιοχής χαμηλού εισοδήματος ήταν θετικό σε Covid-19, σε σύγκριση με μόνο 4,1% σε περιοχές υψηλού εισοδήματος.

-Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες αποτελούν το 70% του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης και είναι πιο πιθανό να είναι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής στον τομέα της υγείας. Πρόσφατα στοιχεία από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία δείχνουν ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 μεταξύ των γυναικών εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν μεταξύ των ανδρών.

-Άτομα σε μειονοτικές εθνοτικές ομάδες και μαύροι έχουν αντιμετωπίσει δυσανάλογα υψηλό κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης και πρόωρου θανάτου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για παράδειγμα, το 34,5% των ασθενών με νόσο Covid-19 στη Μεγάλη Βρετανία προέρχονται από μειονοτικό εθνικό υπόβαθρο.

Οι κυβερνήσεις και οι κοινότητες μπορούν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις βασικές αιτίες των ανισοτήτων και να θέσουν την ισότητα στο επίκεντρο όλων των δράσεων ανάκαμψης για να δημιουργήσουν έναν πιο δίκαιο, υγιέστερο κόσμο.