Ο κακός εξαερισμός οδήγησε σε αερομεταφερόμενη μετάδοση του νέου κορωνοϊού ένα εστιατόριο στο Γκουάνγκτζου της Κίνας, με αποτέλεσμα τη λοίμωξη 10 ατόμων από τρεις οικογένειες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Building and Environment.

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού, οι ερευνητές έγραψαν ότι οι εσωτερικοί χώροι θα πρέπει έχουν ανοιχτά παράθυρα ή πόρτες, να εξασφαλίζουν την κυκλοφορία φρέσκου αέρα και φυσικά να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε αυτούς.

«Οι κορυφαίες υγειονομικές αρχές έχουν αναγνωρίσει τη σημασία της μεταφοράς μέσω του αέρα σε ειδικές συνθήκες από τον Οκτώβριο του 2020», έγραψαν: «Ωστόσο, ο ελάχιστος ρυθμός αποτελεσματικού αερισμού για την αποφυγή της μεταφοράς του ιού μέσω του αέρα παραμένει άγνωστος».

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τη μετάδοση του ιού που συνέβη στο Γκουάνγκτζου ανάμεσα σε τρεις άσχετες οικογένειες. Τοπικοί αξιωματούχοι υγείας έμαθαν ότι οι οικογένειες έτρωγαν μεσημεριανό στο ίδιο εστιατόριο την παραμονή της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, στις 24 Ιανουαρίου 2020. Οι τρεις οικογένειες κάθονταν σε γειτονικά τραπέζια, σε ένα γεμάτο τμήμα του εστιατορίου και ένα άτομο στο μεσαίο τραπέζι αναγνωρίστηκε ως το κρούσμα «μηδέν» της υπόθεσης, καθώς άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα αργότερα εκείνη την ημέρα. Κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες, 9 άλλα άτομα στις τρεις οικογένειες εμφανίστηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό.

Οι τρεις οικογένειες δεν είχαν συναντηθεί ξανά στο παρελθόν και δεν είχαν στενή επαφή κατά τη διάρκεια του γεύματος, πέρα από το να κάθονται η μία κοντά στην άλλη, με κάποιους να κάθονται πλάτη με πλάτη. Κανένας από τους εργαζόμενους στο εστιατόριο ή τους άλλους 68 επισκέπτες στα άλλα 15 τραπέζια δεν προσβλήθηκαν από τον ιό.

Η ερευνητική ομάδα είδε το βίντεο ασφαλείας και τη διάταξη των θέσεων στο εστιατόριο και εξέτασε το σύστημα κλιματισμού. Χρησιμοποιώντας την αρχική ρύθμιση, προσομοίωσαν την εξάπλωση των σταγονιδίων στο εστιατόριο.

Η προσομοίωση έδειξε ότι τα σταγονίδια που εκπνεύστηκαν από τον ασθενή μηδέν μεταφέρθηκαν στα άλλα τραπέζια από το κοντινό κλιματιστικό μηχάνημα. Τα σταγονίδια έφτασαν επίσης και σε άλλα κοντινά τραπέζια, αλλά διασκορπίστηκαν από τα άλλα τέσσερα κλιματιστικά που υπήρχαν στον χώρο. Οι τρεις οικογένειες καθόταν σε ζώνη ανακυκλοφορίας του αέρα, με μεγαλύτερη συγκέντρωση σταγονιδίων, όπως έγραψαν οι ερευνητές.

Οι θαμώνες είχαν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό εάν είχαν εκτεθεί σε υψηλότερη συγκέντρωση σταγονιδίων και είχαν μεγαλύτερη χρονικά έκθεση, έγραψαν οι ερευνητές. Οι τρεις οικογένειες μοιράστηκαν τον ίδιο χώρο για 53-75 λεπτά, ενώ οι εργαζόμενοι του εστιατορίου είχαν μικρό χρόνο έκθεσης στη ζώνη ανακυκλοφορίας του αέρα, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί κανένας από αυτούς δεν ήταν θετικός.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο η ζώνη ανακυκλοφορίας δεν μπορεί να εξηγήσει τη μετάδοση: Ο ανεπαρκής αερισμός, η έλλειψη εξωτερικής παροχής φρέσκου αέρα και η κοντινή απόσταση μεταξύ των τραπεζιών φαίνεται να συνέβαλλαν στη διασπορά. Επίσης, το εστιατόριο ήταν γεμάτο λόγω της παραμονής της κινέζικης Πρωτοχρονιάς και είχε προσθέσει επιπλέον τραπέζια για να φιλοξενήσει τον μεγαλύτερο αριθμό πελατών.