Ενδοικογενειακά, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους χωρίς μάσκες φαίνεται ότι εξαπλώνεται συχνά ο ιός, σύμφωνα με όσα δείχνουν οι ιχνηλατήσεις των κρουσμάτων, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία. Η καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ανέφερε:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη ιχνηλάτηση, οι περισσότερες μεταδόσεις αφορούν σε ενδοοικογενειακή μετάδοση. Είναι μέρες τώρα, άλλωστε, που ακούμε από τους Παθολόγους-Λοιμωξιολόγους να μας λένε ότι νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες.

»Με την επικράτηση της Βρετανικής μετάλλαξης Β1.1.7, είναι ξεκάθαρο ότι αν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι, είναι πιθανόν να κολλήσουν όλοι. Ακόμα είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πολύ συχνά αναφέρεται έκθεση σε συναθροίσεις, όχι μόνο μέσα στα σπίτια που όλοι γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους.

»Πολύ συχνά, δηλαδή, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, όταν γίνεται ιχνηλάτηση σε νέα κρούσματα που αφορά σε νεαρά άτομα, και ερωτώνται τι συνέβη, εκεί αναφέρουν ότι γενικά ήταν προσεκτικοί, τηρούσαν τα μέτρα, αλλά βρέθηκαν με φίλους σε υπαίθριο χώρο, όπου παρέμειναν για αρκετό χρόνο και χωρίς μάσκα.

»Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι με τη μεγάλη διασπορά του ιού πρέπει όλοι να προσέχουμε διπλά χωρίς υπερβολές και απομόνωση, αλλά με την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, φοράμε τη μάσκα μας, κρατάμε τις αποστάσεις, προτιμούμε τους εξωτερικούς χώρους, χωρίς να ξεχνάμε όμως και εκεί τη μάσκα μας.

»Στη χώρα μας, την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, με το κυλιόμενο μέσο του επταημέρου να ξεπερνάει για πρώτη φορά τις 3.000 κρούσματα ημερησίως.

»Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι βρισκόμαστε σε μία φάση που έχει σημαντικά αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται καθημερινά. Ο μέσος όρος των τεστ που έγιναν ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα άγγιξε τις 50.000, ενώ τη Δευτέρα που μας πέρασε έγιναν 75.000 τεστ, αριθμός ρεκόρ.

»Ο δείκτης θετικότητας της χώρας έχει παραμείνει σταθερός τις τελευταίες 20 ημέρες από τα μέσα Μαρτίου και ίσως και να εμφανίζει και μία μικρή ύφεση από το 6,3%-6,4% στο 6,1% που βρίσκεται σήμερα.

»Την επόμενη εβδομάδα με τον μεγάλο αριθμό των ατομικών τεστ, των selftest που θα γίνουν, είναι βέβαια ότι θα έχουμε πολλά, πολλά περισσότερα νέα κρούσματα. Φυσικά αυτός είναι και ο στόχος μας, να γίνονται περισσότερα τεστ και έτσι να βρίσκουμε τις ασυμπτωματικούς φορείς πριν εμφανίσουν συμπτώματα.

»Αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη απομόνωσή τους και τελικά στη μείωση της διασποράς του ιού. Και ας μην ξεχνάμε, ότι το κύριο μέλημά μας είναι η μείωση στην πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά και η μείωση στις απώλειες συνανθρώπων μας».