Στο Βέλγιο έφτασαν σήμερα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Janssen, θυγατρικής της Johnson & Johnson, όπως δήλωσε η η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η οποία τόνισε ότι θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού και ότι η Ε.Ε. θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο της να εμβολιάσει το 70% των ενηλίκων πολιτών μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι το τέταρτο εμβόλιο που έχει πάρει άδεια χρήσης στην Ένωση και ότι σε αντίθεση με εκείνα των Pfizer, Moderna και AstraZeneca που απαιτούν δύο δόσεις, αυτό της Janssen είναι μονοδοσικό. Η Ελλάδα αναμένει να λάβει 1, 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, 960.000 εξ αυτών τον Ιούνιο. Οι πρώτες δόσεις θα φτάσουν στη χώρα μας μεθαύριο, Τετάρτη 14 Απριλίου.

Η νέα αυτή προσθήκη αναμένεται να επιταχύνει περαιτέρω τη διαδικασία των εμβολιασμών στην Ε.Ε. αλλά και στη χώρα μας ειδικότερα (περίπου 1,4 εκατομμύρια Έλληνες έχουν ήδη εμβολιαστεί, εκ των οποίων λίγοι πάνω από τους μισούς έχουν κάνει και τις δύο δόσεις): Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Κεφαλογιάννη, στόχος του Υπουργείου είναι ο εμβολιασμός των 40άρηδων της χώρας να ξεκινήσει τον Ιούνιο. Αναλυτικά, ο Υπουργός δήλωσε:

«Είναι πολύ σημαντικό, ζωτικής σημασίας θα έλεγα, κύριε Κεφαλογιάννη, ότι η Επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά υποδειγματικά και πως όλα τα εμβόλια που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα γίνονται άμεσα.

»Εάν τηρηθούν οι παραδόσεις του β’ τριμήνου, υπολογίζουμε τον Ιούνιο να ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε τους υγιείς σαραντάρηδες.

»Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να κολλήσεις κορωνοϊό. Και ότι ακόμα και αν βγεις θετικός, μειώνει δραματικά την πιθανότητα να διασωληνωθείς και φυσικά την πιθανότητα να χάσεις τη ζωή σου.

»Το βλέπουμε καθημερινά πλέον και στα Νοσοκομεία μας, από την πτώση νοσηλειών σε ΜΕΘ, ηλικιωμένων ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί.

»Γι’ αυτό θέλω να απευθύνω για μία ακόμη φορά έκκληση στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν το συντομότερο δυνατό.

»Όσον αφορά τους υγειονομικούς μας, οι γιατροί μας έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού σε ένα ποσοστό 80%, το ποσοστό στους νοσηλευτές είναι χαμηλότερο, αλλά πιστεύω ότι θα ανέβει και άλλο».