Ένας κορυφαίος Ισραηλινός γιατρός πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να πλησιάζει στην «ανοσία της αγέλης». Αυτό συμβαίνει όταν αρκετός πληθυσμός έχει προστασία έναντι μιας λοίμωξης η οποία κατά συνέπεια σταματά να είναι σε θέση να εξαπλωθεί – και ακόμη και άτομα που δεν έχουν ανοσία προστατεύονται έμμεσα.

Για την Covid-19, το εκτιμώμενο όριο για την ανοσία της αγέλης είναι τουλάχιστον 65% -70%.

Ο καθηγητής Eyal Leshem, διευθυντής στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ, το Ιατρικό Κέντρο Sheba, δήλωσε ότι η ανοσία της αγέλης ήταν η «μόνη εξήγηση» για το γεγονός ότι τα κρούσματα στη χώρα συνεχίζονται να μειώνονται, παρά το γεγονός ότι έχουν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί για την εξάπλωση της πανδημίας.

«Υπάρχει μια συνεχής πτώση των κρουσμάτων, παρά την επιστροφή σχεδόν στην κανονικότητα», είπε: «Αυτό μας λέει ότι ακόμη και αν ένα άτομο έχει μολυνθεί, οι περισσότεροι άνθρωποι που συναναστρέφεται δεν θα κολλήσουν από αυτό».

Τα κρούσματα πέφτουν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, παρόλο που στο Ισραήλ, όπως και σε όλο τον κόσμο, γενικά δεν εμβολιάζονται τα άτομα κάτω των 16 ετών.

Ωστόσο, οι επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία, όπου επίσης ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, είναι πιο επιφυλακτικοί.

Η Δρ Sarah Pitt, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, ζήτησε να εξεταστεί με «εξαιρετική προσοχή» το συμπέρασμα ότι είχε επιτευχθεί ανοσία της αγέλης – κάτι που πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο ακόμη και με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Σημείωσε ότι ήταν ακόμη πολύ νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα: «Πρέπει να δούμε αν τα κρούσματα στο Ισραήλ θα συνεχίσουν να μειώνονται και θα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα».

Η επίτευξη αυτού του επιπέδου ανοσίας του πληθυσμού είναι σημαντική για την προστασία ατόμων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ αδύναμο για να παράγει ικανοποιητική προστατευτική απόκριση.

Στο Ισραήλ, περισσότεροι από τους μισούς (5,3 εκατομμύρια) κατοίκους έχουν εμβολιαστεί και επιπλέον 830.000 άνθρωποι έχουν ήδη κολλήσει κορωνοϊό στο παρελθόν, κάτι που τους δίνει κάποια φυσική ανοσία.

Αυτό σημαίνει χονδρικά ότι περίπου το 68% του πληθυσμού είναι πιθανό να έχει αντισώματα στο αίμα του που μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό – πολύ κοντά στο μαγικό «70%» που υποθέτουμε ότι είναι το κατώφλι της ανοσίας της αγέλης.