Η Δανία σταμάτησε να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 εξαιτίας των ανησυχιών για τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων – είναι η πρώτη χώρα που το κάνει.

Η υπερβολικά επιφυλακτική απόφαση αναμένεται να καθυστερήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας κατά αρκετές εβδομάδες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε μια πιθανή σύνδεση με τη δημιουργία θρόμβων, αλλά τόνισε ότι ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερος, όπως φανερώνουν άλλωστε καθημερινά τα μακάβρια στατιστικά για την πανδημία.

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είχαν προηγουμένως αναστείλει για λίγο τη χορήγηση του εμβολίου, όμως έχουν πλέον ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca, με όρια στις ηλικιακές ομάδες – στην Ελλάδα και στη Μεγάλη Βρετανία χορηγείται στους άνω των 30 ετών.

Αλλά και η χρήση του εμβολίου της Janssen έχει τεθεί στο μικροσκόπιο για παρόμοια περιστατικά, αν και ακόμη πιο σπάνια: στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί έξι –ένα θανατηφόρο- σε 6,8 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Δανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι και τα 2,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca θα αποσυρθούν προς το παρόν, μετά από δύο περιπτώσεις θρόμβωσης στη χώρα που συνδέθηκαν με τους εμβολιασμούς – η μία που αφορούσε μια 60χρονη γυναίκα, ήταν θανατηφόρα.

Ο Γενικός Διευθυντής Soren Brostrom της Υγειονομικής Αρχής της χώρας είπε ότι ήταν μια «δύσκολη απόφαση», αλλά ότι η Δανία διέθετε άλλα εμβόλια και ότι η πανδημία ήταν επί του παρόντος υπό έλεγχο – προχθές καταγράφηκαν μόλις 644 κρούσματα.

«Οι ηλικιακές ομάδες που πρόκειται να εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά από Covid-19. Πρέπει να το σταθμίσουμε αυτό έναντι του γεγονότος ότι έχουμε τώρα γνωστό κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών από τον εμβολιασμό με το AstraZeneca, ακόμη και αν ο κίνδυνος αυτός σε απόλυτους αριθμούς είναι πολύ μικρός», εξήγησε.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν μπορούσε να αποκλείσει ότι το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου κάποια στιγμή αργότερα.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Δανία έχουν εμβολιαστεί, με περίπου 150.000 από αυτούς να έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca.