Μετά τους μαθητές του Λυκείου και τους καθηγητές τους, τα self test μια φορά την εβδομάδα γίνονται υποχρεωτικά και για τους εργαζομένους μιας σειράς δραστηριοτήτων από την ερχόμενη Δευτέρα. Οι τομείς αυτοί στον ιδιωτικό τομέα είναι:

Το λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών.

Η εστίαση.

Οι μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές.

Οι υπηρεσίες καθαρισμού.

Τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Στον δημόσιο τομέα, οι κατηγορίες οι οποίες καλούνται σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test είναι οι εξής:

Οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Οι υπάλληλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Πώς θα γίνεται η προμήθεια των τεστ και η δήλωση των αποτελεσμάτων

Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self-tests προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους.

Αφού κάνουν το τεστ, θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα selftesting.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση αποτελέσματος selftest για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με την συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19»

Αν το αποτέλεσμα του selftest είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Εάν το αποτέλεσμα του selftest είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει έναν επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του.

Εννοείται ότι μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος με τους οικείους του μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Αν τώρα το αποτέλεσμα και του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα αντίστροφα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα selftest».

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωση να κάνουν selftest και τις συνέπειες που θα επέλθουν εάν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.