Επιστήμονες εισήγαγαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα σε έμβρυα μαϊμούδων και εν συνεχεία τα ανέπτυξαν στο εργαστήριο για 20 ημέρες. Η έρευνα, από μια ομάδα επιστημών από τις ΗΠΑ και την Κίνας, πυροδότησε μια νέα συζήτηση σχετικά με την ηθική τέτοιων πειραμάτων.

Οι επιστήμονες μετέφεραν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα -κύτταρα που έχουν την ικανότητα να εξελιχθούν σε πολλούς διαφορετικούς ιστούς του σώματος- σε έμβρυα μαϊμούδων μακάκων. Τα έμβρυα μελετήθηκαν για έως και 20 ημέρες.

Άλλα έμβρυα μικτών ειδών –χίμαιρες- έχουν παραχθεί στο παρελθόν, με ανθρώπινα κύτταρα να έχουν εμφυτευτεί σε έμβρυα προβάτων και χοίρων για ερευνητικούς σκοπούς.

Οι επιστήμονες της νέας προσπάθειας είχαν επικεφαλής τον καθηγητή Juan Carlos Izpisua Belmonte του Ινστιτούτου Salk των ΗΠΑ, ο οποίος, το 2017, βοήθησε στην κατασκευή του πρώτου υβριδίου ανθρώπου-χοίρου.

Η εργασία τους θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την αντιμετώπιση της σοβαρής έλλειψης σε όργανα για μεταμόσχευση, καθώς και να βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για την πρώιμη ανθρώπινη ανάπτυξη, την εξέλιξη των ασθενειών και τη γήρανση, είπε ο καθηγητής: «Αυτές οι χιμαιρικές προσεγγίσεις θα μπορούσαν να είναι πραγματικά πολύ χρήσιμες για την προώθηση της βιοϊατρικής έρευνας όχι μόνο για το πρώιμο στάδιο της ζωής, αλλά και για το τελευταίο στάδιο της ζωής».

Υποστήριξε επίσης ότι η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, πληρούσε τις τρέχουσες ηθικές και νομικές οδηγίες.

«Τελικά, διεξάγουμε αυτές τις μελέτες για να κατανοήσουμε και να βελτιώσουμε την ανθρώπινη υγεία», υποστήριξε.

Ορισμένοι επιστήμονες, ωστόσο, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τέτοια πειράματα, υποστηρίζοντας ότι ενώ τα έμβρυα σε αυτήν την περίπτωση καταστράφηκαν σε 20 ημέρες, άλλοι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να προχωρήσουν περαιτέρω και ζητούν δημόσια συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της δημιουργίας χιμαιρών.

Σχολιάζοντας την έρευνα, η Δρ Anna Smajdor, λέκτορας και ερευνήτρια βιοϊατρικής ηθικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε ότι θέτει «σημαντικές ηθικές και νομικές προκλήσεις»: «Οι επιστήμονες πίσω από αυτήν την έρευνα δηλώνουν ότι αυτά τα χιμαιρικά έμβρυα προσφέρουν νέες ευκαιρίες, επειδή “δεν είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε συγκεκριμένους τύπους πειραμάτων στον άνθρωπο”. Αλλά αν αυτά τα έμβρυα είναι ανθρώπινα ή όχι, είναι αμφισβητήσιμο».