Τρία άτομα έχουν σε ένα μεγάλο ξέσπασμα σαλμονέλας που έχει οδηγήσει άλλα 33 άτομα στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Δανίας. Δεκαεννέα άτομα παραμένουν για νοσηλεία, με τους αρρώστους να είναι μεταξύ δύο και 92 ετών.

Όλοι οι ασθενείς είχαν πάρει κάψουλες με ψύλλιο –φυτικό συμπλήρωμα διατροφής- της εταιρείας Orkla Care. Οι αρχές βρήκαν ίχνη σαλμονέλας στα προϊόντα στα σπίτια των ασθενών.

Τα συγκεκριμένα φυτικά προϊόντα χρησιμοποιούνται γενικά ως καθαρτικό. Η Luise Müller του Statens Serum Institut (SSI), του ΕΟΦ της Δανίας, δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Οργανισμός εντόπισε ένα φυτικό φάρμακο ως αιτία εμφάνισης εστίας σαλμονέλας.

Το βακτήριο της σαλμονέλας βρίσκεται σε ωμό ή μη καλά ψημένο κρέας, αυγά ή άλλα προϊόντα διατροφής. Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει πυρετό, διάρροια, πόνο στο στομάχι, έμετο και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο.

Η κ. Müller είπε ότι, ενώ δεν ήταν βέβαιο ότι οι τρεις θάνατοι προκλήθηκαν από το φυτικό συμπλήρωμα διατροφής, αυτό το υψηλό ποσοστό νοσηλειών και θανάτων ήταν ασυνήθιστο. «Εξηγείται επειδή αυτό το προϊόν λαμβάνεται από άτομα που είναι ήδη ευάλωτα και μπορεί να έχουν προβλήματα στομάχου», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος της Orkla Care, Hakon Mageli, δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί σαφής σχέση μεταξύ των τριών θανάτων και των προϊόντων της εταιρείας, ωστόσο, ως προληπτικό μέτρο είπε ότι «αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε όλα τα προϊόντα Husk στη Δανία, καθώς επίσης και στη σουηδική και νορβηγική και φινλανδική αγορά».

Αν και το επίκεντρο της έρευνας ήταν οι κάψουλες ψυλλίου, ο κ. Mageli είπε ότι η ανάκληση ισχύει και για το προϊόν της εταιρείας σε σκόνη.

Πολλοί από αυτούς που επηρεάστηκαν άρχισαν να αρρωσταίνουν μέσα στον Μάρτιο και ο οργανισμός υγείας της χώρας προειδοποίησε για πρώτη φορά το κοινό για την επιδημία στις 9 Απριλίου. Μέχρι τότε δεν υπήρχε ένδειξη σοβαρής ασθένειας.

Η κ. Müller είπε ότι ήταν πιθανό μερικοί άνθρωποι να μην γνώριζαν ότι είχαν προσβληθεί από σαλμονέλα, καθώς ήδη υπέφεραν από προβλήματα στο στομάχι. Οι τρεις που πέθαναν πιστεύεται ότι ήταν ήδη άρρωστοι, αλλά ο SSI δεν ήταν σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για τις ηλικίες τους. Σημείωσε επίσης ότι οι καθυστερήσεις στο σύστημα παρακολούθησης σήμαινε ότι πιθανότατα θα προκύψουν περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά εάν οι κάποιοι δεν ενημερωθούν για την ανάκληση του προϊόντος.