Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει παγκοσμίως από την πανδημία της Covid-19 ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Το θλιβερό ορόσημο έρχεται μία μέρα μετά τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι ο κόσμος «πλησιάζει το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων» μέχρι στιγμής.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus προειδοποίησε ότι «τα κρούσματα και οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται με ανησυχητικά ποσοστά» και πρόσθεσε ότι «παγκοσμίως, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά εβδομάδα σχεδόν διπλασιάστηκε τους τελευταίους δύο μήνες».

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία -οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα- έχουν συνολικά περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους.

Την περασμένη εβδομάδα σημειωνόταν κατά μέσο όρο 12.000 θάνατοι ημερησίως σε όλο τον κόσμο, αν και τα επίσημα στοιχεία ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως τον πραγματικό αριθμό σε πολλές χώρες.

Η Ινδία -που βιώνει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας- κατέγραψε περισσότερες από 230.000 νέες λοιμώξεις μόνο το Σάββατο. Συνολικά, σχεδόν 140 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε δραματική κατάσταση από υγειονομικής άποψης, με τους ασθενείς με κορωνοϊό να στριμώχνονται δύο-δύο στα κρεβάτια των νοσοκομείων για νοσηλεία.

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, η Ινδία φάνηκε να έχει θέσει την πανδημία σχετικά υπό έλεγχο. Τα κρούσματα ήταν κάτω από 20.000 την ημέρα για μεγάλο μέρος του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου – ένα χαμηλό ποσοστό για τη χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Όμως από τον Μάρτιο οι λοιμώξεις άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία.

Η Βραζιλία -η οποία καταγράφει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και με 368.749 θύματα τον δεύτερο υψηλότερος αριθμό θανάτων στον κόσμο- εξακολουθεί να πλήττεται σφοδρά. Την Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε περισσότερες από 85.000 νέες λοιμώξεις και 3.305 θανάτους.

Ο Καναδάς ανέφερε επίσης άνοδο κρουσμάτων, καταγράφοντας περισσότερες λοιμώξεις ανά εκατομμύριο από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα – είναι η πρώτη φορά που συνέβη αυτό από την έναρξη της πανδημίας.

Στο μέτωπο του εμβολιασμού, αν και έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 860 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 165 χώρες, η συντριπτική πλειονότητα αφορά χώρες υψηλού εισοδήματος.

Οι χώρες πάντως με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία, βλέπουν τον αριθμό των νέων μολύνσεων να μειώνονται απότομα.