Ερευνητές ανέφεραν ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου και ότι ήταν καλά ανεκτό από τον οργανισμό σε μια κλινική δοκιμή πρώτης φάσης.

Το εμβόλιο, γνωστό ως PGV-001, χορηγήθηκε σε 13 ασθενείς με συμπαγείς όγκους ή πολλαπλό μυέλωμα που είχαν υψηλό κίνδυνο υποτροπής μετά από χειρουργική επέμβαση ή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας, τέσσερις ασθενείς ήταν ακόμα ζωντανοί, χωρίς ενδείξεις ασθένειας αν και δεν είχαν λάβει μεταγενέστερη θεραπεία, τέσσερις ήταν ζωντανοί και λαμβάνουν θεραπεία, τρεις πέθαναν, ενώ για δύο δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία.

Ο Δρ Thomas Marron, MD, του Νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη παρουσίασε αυτά τα αποτελέσματα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για τον Καρκίνο.

«Ενώ η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου έχει φέρει επανάσταση στη θεραπεία του, γνωρίζουμε ότι η πλειονότητα των ασθενών δεν καταφέρνουν να επιτύχουν σημαντική κλινική ανταπόκριση», δήλωσε ο Δρ Marron κατά την παρουσίασή του. Όμως τα εξατομικευμένα εμβόλια μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανοσολογικής απόκρισης, είπε.

Έχοντας αυτό κατά νου, ο Δρ Marron και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν το PGV-001, ένα εμβόλιο που αποτελείται από προσαρμοσμένα για κάθε ασθενή πεπτίδια που χορηγήθηκε στους ασθενείς μαζί με την αρχική τους θεραπεία.

Τα εμβόλια χορηγήθηκαν σε 13 ασθενείς. Έξι είχαν καρκίνο κεφαλής και λαιμού, τρία είχαν πολλαπλό μυέλωμα -ένα είδος καρκίνου των λευκών αιμοσφαιρίων- δύο είχαν καρκίνο του πνεύμονα, μία ασθενής είχε καρκίνο του μαστού και ένας είχε καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Έντεκα ασθενείς έλαβαν και τις 10 προβλεπόμενες δόσεις του εμβολίου και δύο ασθενείς έλαβαν τουλάχιστον οκτώ δόσεις.

«Το εμβόλιο ήταν καλά ανεκτό, με μόνο τους μισούς ασθενείς να εμφανίζουν ήπιες παρενέργειες», δήλωσε ο Δρ Marron, όπως δυσφορία στο σημείο της ένεσης και χαμηλό πυρετό.

Μετά από εξέταση κατά μέσο όρο ύστερα από 880 ημέρες, τέσσερις ασθενείς δεν είχαν καμία ένδειξη καρκίνου και δεν λάμβαναν περαιτέρω θεραπεία – πρόκειται για έναν ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα σταδίου III, μία ασθενή με καρκίνο του μαστού σταδίου IV, έναν με καρκίνο της ουροδόχου κύστης σταδίου ΙΙ και έναν με πολλαπλό μυέλωμα.

Τέσσερις άλλοι ασθενείς ήταν ζωντανοί και λάμβαναν άλλα είδη θεραπείας. Τρεις ασθενείς πέθαναν, δύο εκ των οποίων είδαν τον καρκίνο τους να επιστρέφει.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν είναι δυνατή η δημιουργία ενός ασφαλούς, εξατομικευμένου εμβολίου κατά του καρκίνου, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας σειράς τύπων όγκων», ανέφερε η έρευνα.