Το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για τους πολίτες 30-39 ετών -και μάλιστα χωρίς μεγάλο χρόνο αναμονής- ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, από τη Μεγάλη Τρίτη. Καθώς το Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα και για τους 50-54 και πληροφορίες μιλούν για άνοιγμα και για τους 40άρηδες στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας, φαίνεται ότι μέσα στον Μάιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 30 ετών.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης επιτάχυνση του προγράμματος, με εμβολιασμούς ως τις πρώτες βραδινές ώρες και τα σαββατοκύριακα, με στόχο τη χορήγηση έως 2,5 εκατομμυρίων δόσεων τον Μάιο και έως 4 εκατομμυρίων τον Ιούνιο. Στην προσπάθεια θα συμβάλει και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς εβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν και σε ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια.

Αναλυτικά, ο Υπουργός δήλωσε:

«Ο τρόπος να θωρακιστούμε είναι να εμβολιαστούμε. Έτσι, λοιπόν, δίνεται η ευκαιρία, μετά την δυνατότητα που έχουμε κάποιων αποθεμάτων στο εμβόλιο της AstraZeneca, να μπορέσουμε και σε πιο νεαρές ηλικίες, νωρίτερα από όταν υπήρξε και έχει υπάρξει προτεραιοποίηση, δηλαδή με πρώιμη πρόσβαση, να τους δώσουμε την δυνατότητα να εμβολιαστούν.

»Έτσι από τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα και αμέσως την επόμενη μέρα, για όποιον δηλώσει, θα μπορέσουν να εμβολιαστούν οι ηλικίες 30-39 ετών με AstraZeneca. Και φυσικά συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε όλες τις άλλες ηλικίες με όλα τα εμβόλια. Και αυτή η ηλικία σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μετά από κάποιους μήνες, με όλα τα εμβόλια.

»Δίνεται όμως η δυνατότητα, όπως το έχουν κάνει και άλλες χώρες, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να φέρουμε τον χρόνο μπροστά για αυτούς τους νέους συνανθρώπους μας και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Τη μία μέρα να εγγραφούν στην πλατφόρμα, την άλλη μέρα να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται. Ένα fast lane.

»Για να μπορέσει να γίνει όλο αυτό το πρόγραμμα, όπως είδατε, με αυτά τα τεράστια νούμερα το Μάιο και τον Ιούνιο, φέρνουμε νομοθετική διάταξη στην Βουλή τις επόμενες μέρες, που δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί εκτός από τα Κέντρα Υγείας, τα Νοσοκομεία μας, τα Mega Centers και σε ιδιωτικά πολυϊατρεία, σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τους και φυσικά με όλους τους κανόνες ασφάλειας και προφύλαξης και όλη την οργάνωση την οποία έχουμε απαρέγκλιτα χρησιμοποιήσει σε όλο το πρόγραμμα «Ελευθερία».

»Επίσης, θα ήθελα να πω ότι επεκτείνεται και θα επεκταθεί και ο χρονικός ορίζοντας του εμβολιασμού εντός της μιας χρονολογικής μέρας, κοινώς θα εμβολιάζουμε μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες. Και επίσης, θα εμβολιάζουμε και Σάββατα και Κυριακές. Και φυσικά, για αυτές τις υπερωρίες του προσωπικού μας θα οριστεί και το ανάλογο αντίτιμο, αναλογιζόμενοι και αναγνωρίζοντας την πολύ μεγάλη προσπάθεια, την εξαιρετική προσπάθεια, την τεράστια προσπάθεια που κάνουν στο κομμάτι του εμβολιασμού».