Πολλά έχουν γραφτεί για τα ποσοστά της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και το πόσο προστατεύουν από τη νόσηση από τον κορωνοϊό. Πέρα από τα απτά παραδείγματα των χωρών που οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά -όπως το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία- οι οποίες καταγράφουν ραγδαία μείωση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων, ας εστιάσουμε σε αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας σε συνέντευξή του: λιγότερο από 4% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από Covid-19 είχαν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά ηλικιακή ομάδα στο πρόγραμμα εμβολιασμού είναι αρκετά υψηλά, με τους πολίτες να δείχνουν εμπιστοσύνη στη χρήση των εμβολίων, όμως θα μπορούσαν να είναι και υψηλότερα. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Μάριος Θεμιστοκλέους έχουν ως εξής:

«Στους πολίτες άνω των 85 ετών, το 61% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 65,7% αν συνυπολογίσουμε και αυτούς που ήδη έχουν κλεισμένο ραντεβού.

»Στην ηλικιακή ομάδα 80-84, το 61% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 66% με αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού.

»Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, έχει εμβολιαστεί με μία δόση το 68% και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 77% με αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού.

»Στην ομάδα 70-74 το 50% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και αναμένεται να εμβολιαστεί το 70,57% σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής.

»Στην ηλικιακή ομάδα 65-69, το 27% έχει εμβολιαστεί με μια δόση – είναι από τις τελευταίες ηλικιακές ομάδες που έχουμε ανοίξει – και 68,5% έχει προγραμματισμένο ραντεβού.

»Στην ομάδα 60-64, το 51% έχει εμβολιαστεί και το 60% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού».

Υπενθυμίζουμε ότι από αύριο η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών, τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες Α και Β, καθώς και τους εκπαιδευτικούς. Τη Μεγάλη Τρίτη παίρνουν σειρά οι 30-39 και αργότερα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ή τις πρώτες μέρες μετά το Πάσχα οι πολίτες άνω των 40 ετών.

Έως αύριο αναμένεται να έχουν κάνει την πρώτη δόση τουλάχιστον 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι εμβολιασμοί θα έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια.