Οι πιθανότητες μόλυνσης από Covid-19 μειώθηκαν απότομα μετά την πρώτη δόση εμβολίου της AstraZeneca και της Pfizer, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία. Τα εμβόλια λειτούργησαν εξίσου καλά στους άνω των 75 ετών και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Η μελέτη του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών (ONS) και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωση επίσης μια ισχυρή απόκριση αντισωμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και από τα δύο εμβόλια.

Η μελέτη –που βασίζεται σε δύο διαφορετικές έρευνες- έγινε σε 370.000 άτομα και είναι από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα. Παρέχει περαιτέρω στοιχεία από τον «πραγματικό κόσμο» ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται για την προστασία από την Covid-19 είναι αποτελεσματικά στην προστασία των ανθρώπων από τη λοίμωξη.

Στην πρώτη έρευνα, τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί με μία δόση είτε του εμβολίου της AstraZeneca είτε της Pfizer είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, οι συμπτωματικές λοιμώξεις μειώθηκαν κατά 74%, ενώ οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις μειώθηκαν κατά 57%. Εκείνοι που είχαν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer είχαν 90% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν.

Η έρευνα έδειξε ότι και τα δύο εμβόλια ήταν αποτελεσματικά έναντι της βρετανικής παραλλαγής του ιού.

Ο Δρ Koen Pouwels, ανώτερος ερευνητής στο Τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε ότι τα δεδομένα υποστηρίζουν την απόφαση των βρετανών επιστημόνων να επεκταθεί το διάστημα μεταξύ των δόσεων των εμβολίων: «Η προστασία από νέες μολύνσεις που αποκτάται μετά από μία δόση υποστηρίζει την απόφαση να παραταθεί ο χρόνος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης σε 12 εβδομάδες για να μεγιστοποιηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και να μειωθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι», είπε.

Η δεύτερη έρευνα, σε σχεδόν 46.000 ενήλικες που είχαν εμβολιαστεί με μία δόση, βρήκε ισχυρή απόκριση αντισωμάτων -ένα σημάδι ότι τα εμβόλια διεγείρουν το αμυντικό σύστημα του σώματος για προστασία από τον ιό- σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η ανοσοαπόκριση «διατηρήθηκε σε γενικές γραμμές για τουλάχιστον 10 εβδομάδες αργότερα», ανέφεραν οι ερευνητές.

Αν και τα επίπεδα αντισωμάτων αυξήθηκαν πιο αργά και σε χαμηλότερο επίπεδο  από την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, μειώθηκαν πιο γρήγορα μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένες ομάδες.