Καθώς μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και οδεύουμε προς το δεύτερο Πάσχα με περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και της νόσου C0vid-19 που προκαλεί, η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να πάρουμε κατά την επίσκεψή μας σε εκκλησίες, αλλά και σε συγγενείς και φίλους για το παραδοσιακό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα:

«Αναφορικά με τις δραστηριότητές μας κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, και συγκεκριμένα κατά τον εκκλησιασμό μας, είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις αποστάσεις τόσο μέσα στους ναούς όσο και στον εξωτερικό χώρο. Τονίζουμε ότι θα πρέπει να προτιμάμε να μένουμε στο προαύλιο της εκκλησίας, ενώ παροτρύνουμε όλους τους πιστούς να κάνουν χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

»Αναφορικά με τις οικογενειακές μας συνευρέσεις την ημέρα του Πάσχα, προτείνουμε και πάλι την παραμονή σε υπαίθριο χώρο, όπως άλλωστε παραδοσιακά όλοι προτιμάμε να κάνουμε αυτές τις ημέρες, με δύο ευρύτερες οικογένειες και πάντως μέχρι 12 άτομα.

»Παροτρύνουμε όλους να διενεργήσουν ένα οικιακό αυτοδιαγνωστικό τεστ πριν τις συγκεντρώσεις αυτές, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου μετάδοσης, καθώς όλοι μας μέσα στα σπίτια μας, όταν συναντιόμαστε με τους αγαπημένους μας είναι φυσικό να χαλαρώσουμε και να ξεχαστούμε.

»Έχει πια επιβεβαιωθεί και είναι τεκμηριωμένο, ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση, η διατήρηση της λεγόμενης «φούσκας» στις κοινωνικές μας συναθροίσεις αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα προστασίας.

»Αυτό το Πάσχα όλοι μας νιώθουμε ευγνώμονες που είμαστε υγιείς και θα πρέπει να σκεφτούμε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και όλους τους συνανθρώπους μας που πενθούν και όλους αυτούς που έχουν συγγενείς τους σήμερα στο Νοσοκομείο και αγωνιούν.

»Έχοντας, λοιπόν, σταθερά στο μυαλό μας τόσο την υγεία την δική μας όσο και των συνανθρώπων μας, η οποία αποτελεί το κύριο μέλημά μας, θα συνεχίσουμε με υπομονή και με υψηλό αίσθημα συλλογικής ευθύνης».