Καθώς η Ινδία έχει τραγικές ελλείψεις σε οξυγόνο εν μέσω μιας καταστροφικής αύξησης των κρουσμάτων Covid-19, χώρες απ’ όλο τον κόσμο σπεύδουν να δώσουν χείρα βοηθείας στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Μέλη της Ε.Ε. όπως η Γερμανία  και Γαλλία, καθώς και η Μεγάλη Βρετανία, άρχισαν να στέλνουν αναπνευστήρες και συσκευές οξυγόνου. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανέστειλαν την απαγόρευση αποστολής πρώτων υλών στο εξωτερικό, επιτρέποντας στην Ινδία να παράγει περισσότερα από το εμβόλια της AstraZeneca.

Η πρωτεύουσα της Ινδίας, το Δελχί, αποφάσισε να παραταθεί το lockdown στην πόλη, καθώς τα υπερπλήρη νοσοκομεία συνεχίζουν να διώχνουν ασθενείς που δεν μπορούν να νοσηλεύσουν.

Οι συγγενείς των ασθενών κάνουν έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κλίνες σε νοσοκομεία, ή έστω προμήθειες οξυγόνου και αναπνευστήρες για να τους συγγενείς τους που είναι άρρωστοι στο σπίτι. Δρόμοι έξω από νοσηλευτικά ιδρύματα γεμίζουν με ασθενείς και τους δικούς τους που προσπαθούν να κανονίσουν την εισαγωγή τους.

Η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδια για τη δημιουργία περισσότερων από 500 εργοστασίων παραγωγής οξυγόνου σε ολόκληρη τη χώρα για την ενίσχυση του εφοδιασμού.

Εν τω μεταξύ, το γειτονικό Μπαγκλαντές ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα σύνορά του με την Ινδία για να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού.

Η Ινδία ανέφερε 349.691 κρούσματα μόνο εχθές και 2.767 θανάτους, ωστόσο τα πραγματικά στοιχεία πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα παρέχει αμέσως πρώτες ύλες για την παρασκευή εμβολίων από φαρμακοβιομηχανίες της Ινδίας. «Ακριβώς όπως η Ινδία έστειλε βοήθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν τα νοσοκομεία μας υπέστησαν πίεση από την πανδημία, είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε την Ινδία την ώρα της ανάγκης της», δήλωσε ο Πρόεδρος Jo Biden.

Ωστόσο η Ουάσινγκτον έχει επικριθεί όχι μόνο για την απαγόρευση των εξαγωγών πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για τα εμβόλια, αλλά και για την καθυστέρηση της απόφασης για αποστολή πλεονασματικών δόσεων εμβολίου στο εξωτερικό: Οι ΗΠΑ έχουν εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμη για χρήση στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Η Γαλλία ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι θα παρέχει προμήθειες οξυγόνου, ενώ στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι σχεδιάζει επίσης να στείλει οξυγόνο και φάρμακα. Η επικεφαλής της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι ο οργανισμός «συγκεντρώνει πόρους για να ανταποκριθεί γρήγορα στο αίτημα της Ινδίας για βοήθεια».

Όμως και το γειτονικό Πακιστάν –με  το οποίο η Ινδία έχει τεταμένες σχέσεις εξαιτίας εδαφικών διαφορών- προσέφερε ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες, με τον Πρωθυπουργό του, Imran Khan, να δηλώνει στο Twitter ότι προσεύχεται για «ταχεία ανάρρωση».