Όσοι νόσησαν σοβαρά από Covid-19 αντιμετωπίζουν πολλές απειλές για την υγεία τους -συμπεριλαμβανομένης μεγαλύτερης πιθανότητας θανάτου- έως και 6 μήνες μετά τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με μια τεράστια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Μια δεύτερη μελέτη, που κυκλοφόρησε από το CDC –το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ- διαπίστωσε επίσης παρατεταμένα συμπτώματα μήνες αργότερα μεταξύ των ασθενών Covid-19 που είχαν αρχικά ήπια συμπτώματα.

Για τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 87.000 ασθενείς με Covid-19 και σχεδόν 5 εκατομμύρια άλλους ασθενείς ως ομάδα ελέγχου από ομοσπονδιακή βάση δεδομένων. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με Covid-19 είχαν 59% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου έως και 6 μήνες μετά τη μόλυνση, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Αυτά τα ευρήματα μεταφράζονται σε περίπου οκτώ επιπλέον θανάτους ανά 1.000 ασθενείς σε διάστημα 6 μηνών, καθώς πολλοί θάνατοι που προκαλούνται από μακροχρόνιες επιπλοκές της Covid-19 δεν καταγράφονται ως θάνατοι από κορωνοϊό, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό θανάτων από την πανδημία, αυτοί οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι οι θάνατοι που μετράμε λόγω της άμεσης ιογενούς λοίμωξης είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Δρ Ziyad Al-Aly, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Κλινικού Κέντρου Επιδημιολογίας στο St. Louis Health.

Όσοι πέρασαν σοβαρή Covid-19 είχαν επίσης πολύ περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν και όχι μόνο από προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ασθενείς είχαν υψηλά ποσοστά αργότερα σε μια σειρά προβλημάτων υγείας – ανάμεσά τους, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες παθήσεις του νευρικού συστήματος, προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, εμφάνιση διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, διάρροια και πεπτικές διαταραχές, νεφρική νόσο, θρομβώσεις, πόνο στις αρθρώσεις, απώλεια μαλλιών και γενική κόπωση.

Συχνά μάλιστα είχαν συνδυασμό αυτών των παθήσεων – και όσο πιο σοβαρή ήταν η Covid-19, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας, ανέφερε η μελέτη.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι έως και 6 μήνες μετά τη διάγνωση, ο κίνδυνος θανάτου μετά από ακόμη και μια ήπια περίπτωση Covid-19 δεν είναι ασήμαντος και αυξάνεται με τη σοβαρότητα της νόσου», είπε ο Δρ Ziyad Al-Aly: «Δεδομένου ότι εκατομμύρια έχουν μολυνθεί από αυτόν τον ιό, τα αποτελέσματα αυτής της ασθένειας θα αντηχούν για πολλά χρόνια, ακόμη και δεκαετίες».

Στη μελέτη του CDC για άτομα που είχαν περάσει ήπια Covid-19, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα από αυτά επέστρεψαν στον γιατρό τους εντός 6 μηνών από την αρχική λοίμωξη με νέα συμπτώματα. Τα στοιχεία επικυρώνουν τις μαρτυρίες πολλών ασθενών που λένε ότι είναι ακόμα άρρωστοι μήνες αργότερα, παρόλο που η αρχική τους λοίμωξη ήταν ήπια.