Η τακτική κατανάλωση καφέ φαίνεται ότι ενισχύει τη συγκέντρωση και βελτιώνει τον κινητικό έλεγχο και την εγρήγορση δημιουργώντας αλλαγές στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσοι κατανάλωναν καφέ είχαν αυξημένη δραστηριότητα σε τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με βελτιωμένη ικανότητα εστίασης.

«Για το ευρύ κοινό, το μήνυμα που βγαίνει από αυτή τη μελέτη είναι ότι τώρα γνωρίζουμε καλύτερα πώς η τακτική πρόσληψη καφέ προετοιμάζει τον εγκέφαλό μας για δράση και άμεση ανταπόκριση», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Δρ Nuno Sousa, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Minho στην Πορτογαλία. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Molecular Psychiatry.

Ο καφές έχει «ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη υγεία, λαμβάνοντας υπόψη τις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις του στην προσοχή, τον ύπνο και τη μνήμη και τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπό του στην εμφάνιση διαφορετικών ασθενειών και στην υγιή διαδικασία της γήρανσης», ανέφεραν οι συγγραφείς. Ωστόσο, παρά τη «διαδεδομένη χρήση» του, μικρό κομμάτι της έρευνα έχει επικεντρωθεί στις «επιπτώσεις της χρόνιας κατανάλωσής του στα λειτουργικά δίκτυα του εγκεφάλου».

Αντίθετα, σημειώνεται, το κίνητρο των ερευνητών ήταν να διερευνήσουν τον αντίκτυπο της τακτικής πρόσληψης καφέ στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, που μερικές φορές περιγράφεται ως η «υπογραφή» της τακτικής κατανάλωσης καφέ.

Για τη μελέτη, ως καταναλωτές καφέ ορίστηκαν εκείνοι που έπιναν περισσότερα από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Δρ JW Langer, λέκτορας ιατρικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι «δείχνει επίσης μια πιθανή σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης καφέ και υψηλότερων επιπέδων στρες και άγχους». Αν και αυτό είναι «μόνο ένας συσχετισμός και όχι μια σχέση αιτίας αποτελέσματος, μας θυμίζει ότι ο καφές μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι».

Εν ολίγοις, τα θετικά αποτελέσματα του καφέ δεν απαντώνται σε όλους μας: όσοι τον απολαμβάνουν και βλέπουν ότι τους βοηθάει, δεν υπάρχει λόγος να τον κόψουν – όπως δεν υπάρχει και λόγος να τον ξεκινήσουν όσοι βλέπουν ότι τους προκαλεί εκνευρισμό ή αϋπνίες.