Μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς οι διασωληνωμένοι είναι σε υψηλά επίπεδα και ο ιός καραδοκεί. Αναλυτικά, η καθηγήτρια ανέφερε:

«Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης του επιδημικού κύματος. Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%.

»Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι προχθές, τη Μεγάλη Δευτέρα, σε σύνολο 118 μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων που διενήργησε ο ΕΟΔΥ μέσω των κινητών μονάδων υγείας σε κάθε γωνιά της χώρας, με περισσότερα από 21.000 rapid test, ο δείκτης θετικότητας ήταν 1,75%. Δηλαδή, για πρώτη φορά, μετά από πολλές εβδομάδες, μειώθηκε κάτω από το 2%.

»Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει μια πτωτική πορεία, όμως ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παραμένει υψηλός.

»Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία της επικράτειας εμφανίζει μια μείωση, ήπια μείωση, με το μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 462 νέες εισαγωγές την ημέρα και το συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια να ανέρχεται στις 5.300 ασθενείς.

»Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς Covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης 90% στην επικράτεια. Ευχάριστη είναι η παρατήρηση ότι για δεύτερη εβδομάδα οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν μία σταθερή μείωση των διασωληνωμένων ασθενών τις επόμενες εβδομάδες.

»Έτσι, μετά από μία συλλογική, επώδυνη αλλά και συνειδητή προσπάθεια πολλών εβδομάδων, παρακολουθούμε τη σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας που τόσο καιρό περιμέναμε.

»Ο δείκτης Rt σε όλη την επικράτεια είναι στο 0,97-0,98, λίγο κάτω από τη μονάδα. Και νομίζω ότι είναι κατανοητό σε όλους μας, το ίδιο μάλιστα συνέβη και στη Γαλλία τον προηγούμενο μήνα, ότι με τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα αυτές τις πρώτες μέρες χαλάρωσης και μείωσης των νέων κρουσμάτων, αν ξεχαστούμε σχεδόν αυτόματα το επιδημιολογικό φορτίο θα αυξηθεί και πάλι.

»Είμαστε χαρούμενοι, έχουμε αισιοδοξία αλλά η ξεγνοιασιά αργεί ακόμα. Ιδιαίτερα σήμερα που συνεχώς μαθαίνουμε για νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, έχουμε ένα μεγάλο δρόμου και ένα στοίχημα να κερδίσουμε: να προλάβουμε να ελέγξουμε την πανδημία μέσω του μαζικού εμβολιασμού, πριν οι μεταλλάξεις του ιού δυσκολέψουν περισσότερο την πορεία μας προς την ελευθερία».