Η Ινδία έχει ξεπεράσει τους 200.000 θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού, με την πίεση σε πολλά νοσοκομεία να μην δείχνει κανένα σημάδι μείωσης εν μέσω ενός φονικού δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Το φρικτό είναι ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, με πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών να μην καταγράφονται επίσημα.

Τα αποθέματα οξυγόνου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά σε ολόκληρη τη χώρα, με τη μαύρη αγορά να είναι η μόνη επιλογή για ορισμένους ανθρώπους.

Τα κρεματόρια της ινδουιστικής χώρας λειτουργούν πέρα από τις δυνατότητές τους, με αυτοσχέδιες πυρές να φτιάχνονται ακόμη και σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.

Υπήρξαν τουλάχιστον 300.000 νέες λοιμώξεις καθημερινά την τελευταία εβδομάδα, με περισσότερες από 360.000 νέα κρούσματα χθες. Συνολικά, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 17,9 εκατομμύρια λοιμώξεις.

Η βοήθεια άλλων χωρών έχει αρχίσει να φθάνει από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη, ενώ η Ρωσία, η Νέα Ζηλανδία και η Γαλλία έχουν δεσμευτεί να στείλουν ιατρικό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης, ενώ ακόμη και γειτονικές χώρες με τις οποίες έχουν κακές σχέσεις, όπως το Πακιστάν και η Κίνα, παραμέρισαν τις διαφορές και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να παραδίδουν προμήθειες αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, πέρα από μεμονωμένες πολιτείες των ΗΠΑ και ιδιωτικές εταιρείες που ετοιμάζουν επίσης οξυγόνο, εξοπλισμό και προμήθειες για τα ινδικά νοσοκομεία.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η βοήθεια θα έχει περιορισμένο μόνο αποτέλεσμα στο δεύτερο μεγαλύτερο κράτος του κόσμου, των 1,3 δισεκατομμυρίων πολιτών.

Ο κρατικός ιστότοπος όπου οι Ινδοί μπορούν να εγγραφούν σε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού έπεσε αμέσως μετά τη λειτουργία τους, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να εγγραφούν.

Στην πόλη Μπανγκαλόρ, ένας γιατρός δήλωσε ότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε πανικό – είναι μία από τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ινδία, με κάποιες εκτιμήσεις να μιλάνε για περίπου 300 ενεργά κρούσματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του ενημέρωση ότι καταγράφηκαν σχεδόν 5,7 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα – το 38% στην Ινδία.