Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι η Ένωση βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να επιτύχει τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων πολιτών της μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Το ορόσημο αυτό έδειξε ότι η Ευρώπη σημείωσε πρόοδο στους εμβολιασμούς μετά από ένα νωθρό ξεκίνημα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας κυρίως των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που δεν παραδόθηκαν εγκαίρως: η αγγλοσουηδική εταιρεία είχε υποσχεθεί 120 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου στην Ε.Ε., όμως παρέδωσε μόλις 30 εκατομμύρια.

Από τα μέσα της Τρίτης, το 25,1% του πληθυσμού της Ε.Ε. των 446 εκατομμυρίων κατοίκων είχε λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία: «Ο εμβολιασμός επιταχύνεται σε ολόκληρη την Ε.Ε.: μόλις ξεπεράσαμε τα 150 εκατομμύρια εμβολιασμούς», έγραψε στο Twitter η Ursula von der Leyen.

«Το ένα τέταρτο όλων των Ευρωπαίων έχει κάνει την πρώτη του δόση. Θα έχουμε αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων της Ε.Ε. μέσα στον Ιούλιο», συμπλήρωσε.

Τα επίσημα δεδομένα δείχνουν ότι 112 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ έχουν γίνει 153,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί – τουλάχιστον 41,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αριθμός που αντιστοιχεί στο 9,4% του πληθυσμού.

Ο αυξημένος ρυθμός εμβολιασμών σημαίνει ότι η Ε.Ε. μπορεί να πετύχει τον στόχο του εμβολιασμού του 70% των 365 εκατομμυρίων ενηλίκων κατοίκων της έως τα τέλη Ιουλίου. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι πολύ γρηγορότερες παράδοσης του εμβολίου της Pfizer, που αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στις 27 χώρες της Ε.Ε.

Στην Ελλάδα, μετά τη μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών λόγω του Πάσχα, το πρόγραμμα «Ελευθερία» επιταχύνει και πάλι – χθες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 64.000 εμβολιασμοί, αριθμός που αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες. Έχουν γίνει 3,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με 23,6% του πληθυσμού της χώρας να έχει λάβει την πρώτη δόση και 10,3% να έχει λάβει και τη δεύτερη.