Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην εισαγωγή στο πρόγραμμα «Ελευθερία» του εμβολίου της Janssen, αλλά και στο γιατί δεν έχει νόημα να κάνουν τεστ αντισωμάτων όσοι εμβολιάστηκαν για να δουν αν «έπιασε» ο εμβολιασμός:

«Από σήμερα ξεκινάει η χορήγηση και ενός άλλου εμβολίου που προστίθεται στη φαρέτρα των εμβολίων στη χώρα μας, το εμβόλιο της Janssen, Johnson & Johnson. Είναι εμβόλιο, όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, με ιικό φορέα ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26, το οποίο αξιολογήθηκε με πολυκεντρική μελέτη η οποία έγινε και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στη Νότια Αφρική και στη Βραζιλία, ως προς την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα.

»Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού έναντι της μέτριας προς σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι είναι της τάξεως του 66% μετά από 28 ημέρες από τον εμβολιασμό και για την σοβαρή κρίσιμη νόσο αγγίζει το 77-80%.  […]

»Έχουμε και παλαιότερα πει ότι η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει και ένα πολύ σημαντικό σκέλος, την κυτταρική ανοσία, η οποία δεν προσδιορίζεται με αντισώματα.

»Και αυτή η εισαγωγή ήταν για το εξής. Διότι αρκετοί συμπολίτες μας διακατέχονται από την αγωνία αν «έπιασε», όπως λέμε, αν ήταν αποτελεσματικό το εμβόλιο και σπεύδουν να πραγματοποιήσουν εργαστηριακό έλεγχο με προσδιορισμό των αντισωμάτων.

»Και είναι αναμενόμενο σε ένα ποσοστό, η εξέταση να είναι αρνητική και αυτό να δημιουργεί και απογοήτευση και ανησυχία. Και βέβαια, ο λόγος του αρνητικού αποτελέσματος έχει πολλές ερμηνείες και για την μεθοδολογία που χρησιμοποιείται, αλλά και για τους στόχους των αντισωμάτων, που είναι διαφορετική στην φυσική λοίμωξη από ότι στον εμβολιασμό.

»Θα πρέπει επομένως να υπογραμμίσουμε ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση, για κλινικές μελέτες, για τον εντοπισμό ομάδων πληθυσμού αυξημένου κινδύνου, αλλά είναι περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο.

»Η θέση όλων των διεθνών Οργανισμών είναι ξεκάθαρη. Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ή έλεγχος αντισωμάτων σε ένα άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί.

»Για ειδικές ομάδες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ή για την ανάγκη επανεμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, θα υπάρξει οδηγία όταν συγκεντρωθούν πρόσθετα δεδομένα».