Μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Μάρτιο μπορεί να συνδέεται με το θανατηφόρο δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα.

Δείγματα του ιού που περιέχουν τη χαρακτηριστική διπλή μετάλλαξη -την παραλλαγή B.1.617- έχουν βρεθεί σε πολλές επαρχίες της χώρας με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων.

Ένας αξιωματούχος του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων της χώρας είπε, ωστόσο, ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να αποδείξουν πλήρως μια συσχέτιση.

Η Ινδία ανέφερε τον αριθμό-ρεκόρ 412.000 κρουσμάτων εντός 24 ωρών εχθές και 3.980 θανάτους.

Ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης προειδοποίησε επίσης ότι ένα τρίτο κύμα είναι αναπόφευκτο. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, ο Δρ Vijay Raghavan παραδέχτηκε ότι οι ειδικοί δεν είχαν προβλέψει την «αγριότητα» της αύξησης των κρουσμάτων.

«Το τρίτο κύμα είναι αναπόφευκτο, δεδομένου του υψηλού επιπέδου εξάπλωσης ιού. Αλλά δεν είναι σαφές σε ποιο χρονικό διάστημα θα συμβεί… Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για νέα κύματα της πανδημίας», εξήγησε.

Το νέο ξέσπασμα του ιού έχει ήδη γονατίσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα έλλειψη νοσοκομειακών κλινών, οξυγόνου, ακόμη και προβλήματα στην αποτέφρωση των νεκρών.

Αρκετές επαρχίες βρίσκονται σε τοπικό lockdown και εφαρμόζουν απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να επιβάλει εθνικό lockdown, επειδή φοβάται τον αντίκτυπο στην οικονομία.

Από περίπου 13.000 δείγματα του που εξετάστηκαν, περισσότερα από 3.500 βρέθηκαν να αποτελούν ανησυχητικές παραλλαγές του κορωνοϊού -συμπεριλαμβανομένης της Β.1.617- σε οκτώ επαρχίες της χώρας.

Για περισσότερο από έναν μήνα, η ινδική κυβέρνηση επέμενε ότι η παραλλαγή δεν είχε καμία σχέση με την τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων.

Ο ιολόγος Δρ Shahid Jameel δήλωσε ότι η Ινδία άρχισε να εξετάζει σοβαρά τις μεταλλάξεις με αρκετή καθυστέρηση, με τον προσδιορισμό των μεταλλάξεων να γίνεται στα μέσα Φεβρουαρίου.

Παρόλο που η κυβέρνηση υποστηρίζει τώρα ότι υπάρχει συσχέτιση, η σύνδεση δεν είναι «πλήρως εδραιωμένη»: «Η επιδημιολογική και κλινική συσχέτιση δεν έχει πλήρως τεκμηριωθεί… χωρίς τη συσχέτιση, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε άμεση σύνδεση με οποιαδήποτε αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε ο Δρ Sujeet Singh, από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων.